Petitie: terrassen langer open in de winter

Terrassen mochten deze zomer weer open met inachtneming van corona-maatregelen. (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Als de horeca weer opengaat, dan zouden de sluitingstijden van de terrassen verlengd moeten worden. Met een petitie wil Carina van Kraay van café Checkpoint Charlie aan de Nassaukade de gemeente ervan overtuigen dat de terrassen in de winter net zo lang open moeten blijven als in de zomer.
Nu moeten café- en restauranteigenaren de buitenboel na tien uur dichtgooien. In woonbuurten is dat tijdstip in de zomer een uur later: om elf uur. Op andere locaties mogen terrassen in de zomer pas om 01.00 uur dicht. Dat geldt bijvoorbeeld voor het café van Van Kraay.
Afgelopen zomer mochten horecagelegenheden vanwege de coronacrisis hun terrassen uitbreiden. Ook zijn de openingstijden voor de winter al verruimd naar 22.00 uur, voorheen was dat 20.00 uur. Dat het in herfst of winter te koud zou worden buiten, kan worden verholpen met terrasverwarming en parasols. Eerder opgelegde beperkingen hiervoor zijn ook opgeheven.
Als de café’s weer open gaan, zou dit een kans zijn voor de horeca om de coronacrisis te overleven, zo luidt het argument om de terrastijden te verruimen. Bovendien kunnen gasten en personeel op deze manier veiliger vertoeven bij een horecagelegenheid.
Van Kraay denkt niet dat er overlast van buren zal ontstaan door de langer geopende terrassen. ,,Het is natuurlijk nooit zo druk op het terras als in de zomer. En buren hebben er ook belang bij dat de horeca in hun buurt zal blijven bestaan.”

DeWestkrant