Gemeenteraad wil af van cruiseterminal in centrum

Een cruiseschip passeert het Centraal Station. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De gemeenteraad wil af van cruiseschepen in het centrum. Het voorstel van D66 om afscheid te nemen van de cruiseterminal bij het Centraal Station is donderdag met een ruime meerderheid aangenomen, aldus de partij. 

“De vervuilende cruise past niet bij de duurzame ambities van onze stad”, aldus D66-fractievoorzitter Ilana Rooderkerk. De bouw van een brug vanuit West over het IJ naar Noord is door de cruiseschepen ook niet mogelijk, zo stelt zij. “Daarbij passen cruiseschepen in het stadshart niet in de opdracht van Amsterdam om het aantal toeristen te reduceren.”

De grote cruiseschepen die Amsterdam aandoen zorgen volgens onderzoek voor veel luchtvervuiling, aldus D66. “Een cruiseschip dat één dag in de Amsterdamse haven lag, stootte net zoveel stikstof uit als 31.000 vrachtwagens die een volle ronde over de ring rijden.” Ook past het faciliteren van grote cruiseschepen niet binnen de klimaatdoelstellingen, aldus de partij. 

Al langer bestaan er plannen om de Passenger Terminal Amsterdam te verhuizen, maar tot dusver zonder resultaat. In 2016 kondigde Kasja Ollongren, destijds D66-wethouder, aan dat de cruiseterminal moest verhuizen. In 2021 was er nog sprake van een alternatieve locatie voor cruiseschepen in de Coenhaven in West, maar dit leidde niet tot concrete plannen.