West krijgt brug over het IJ én cruiseterminal

De brug naar Noord moet in het verlengde komen van de Haparandadam in Houthaven. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De kans op een brug over het IJ tussen West en Noord is aanzienlijk gegroeid. Het college van B en W steunt een advies om een brug aan te leggen tussen de Haparandadam (Houthaven) en het NDSM-terrein. Ook wil het college in de Coenhaven (binnen de Ring) een nieuwe cruiseterminal bouwen. In Oost moet er een brug komen tussen de Johan van Hasseltweg en het Azartplein. 

De onafhankelijke adviescommissie D’Hooghe adviseerde vorig jaar om twee bruggen over het IJ aan te leggen: in Oost en in West. Behalve voor fietsers moeten de bruggen ook toegankelijk zijn voor bussen of trams. Het college van B en W neemt dit advies nu over.  

Meer westelijk
Eerder was er sprake van een brug (of tunnel) in West vanuit Het Stenen Hoofd naar Noord. Maar de commissie raadde aan om een brug te maken die meer westelijk ligt, tussen de Haparandadam (ongeveer ter hoogte van het REM-eiland) en het NDSM-terrein. Het college gaat de plannen nu verder uitwerken en eind dit jaar voorleggen aan de gemeenteraad. Een van de aandachtspunten is dat de Spaarndammerstraat veel meer fietsverkeer zal krijgen.

Cruiseterminal naar West
Opmerkelijk is het besluit van het college om de Coenhaven aan te wijzen als plek voor de nieuwe cruiseterminal. De Passenger Terminal Amsterdam (PTA) bij het Centraal Station moet daar weg, en de coalitie wilde cruiseschepen in de toekomst buiten Amsterdam laten afmeren. De commissie D’Hooghe kwam met het advies om een cruiseterminal te maken in de Amsterdamse Coenhaven, en het college neemt ook dit voorstel over.