Haven-Stad, een nieuw stuk Amsterdam – Column Thomas Hermans, dagelijks bestuurder stadsdeel West

Helaas is er in Nederland en ook in Amsterdam een woningcrisis. Er zijn onvoldoende betaalbare woningen. Ook wonen veel mensen in een huis dat niet goed past bij hun (gezins)situatie. Woningen zijn soms te krap en/of moeilijk toegankelijk voor bewoners met een fysieke beperking. Goed en betaalbaar wonen is daarom voor mij een prioriteit. Omdat we vinden dat iedereen een passend huis verdient zetten wij als stad in op het bouwen van nieuwe wijken. 

Een van die nieuwe wijken wordt Haven-Stad, een wijk die komt in Noord, Nieuw-West én West. Haven-Stad heet zo omdat het deels gebouwd gaat worden op het terrein waar eerst een gedeelte van de haven van Amsterdam zat. Een enorm gebied dus. Dit betekent natuurlijk ook iets voor ons stadsdeel. Met duizenden nieuwe bewoners in West zal Haven-Stad ook het karakter van ons stadsdeel beïnvloeden.  

Hoe ziet Haven-Stad eruit
Haven-Stad wordt een complete stad met 40.000 tot 70.000 woningen. Ook komen er bedrijven en voorzieningen als scholen, sport, winkels, cultuur, nachtleven en gezondheidszorg. Haven-Stad zal een bijzonder deel van de stad worden met de ligging aan het IJ, de historie van de haven en veel ruimte voor parken en water.

Eerste woningen opgeleverd
Haven-Stad wordt in fases ontwikkeld. De eerste woningen in Sloterdijk Centrum zijn al opgeleverd. De komende jaren worden in verschillende gebieden ongeveer 1.500 woningen gebouwd. Nu wordt gewerkt aan de uitwerking van de plannen voor het Sloterdijk 1 Zuid. Over een paar jaar staan ook daar de bouwkranen voor de bouw van woningen.

Duurzaamheid
Voor mij persoonlijk is het heel belangrijk dat er in dit nieuwe leefgebied aandacht is voor duurzaamheid en het veranderende klimaat. Het wordt warmer en we krijgen vaker extremer weer. Ik ben blij te kunnen vertellen dat Haven-Stad wordt gebouwd volgens de meest duurzame normen en veel ruimte heeft voor groen in parken en straten, zodat we goed om kunnen gaan met extreme regenval en hete zomers. Ook zetten we in Haven-Stad in op groene energiebronnen, recycling van afval en het verminderen van CO2-uitstoot. Haven-Stad wordt autoluw, we geven voorrang aan goed openbaar vervoer, fietsers en voetgangers. 

Atelier Haven-Stad
Mensen maken de stad. Daarom is het belangrijk dat we samen met Amsterdammers kijken hoe Haven-Stad eruit moet gaan zien. Het platform Atelier Haven-Stad spreekt met bewoners, ondernemers en andere geïnteresseerden over dit nieuwe gebied. Graag zie ik zoveel mogelijk betrokken inwoners en ondernemers van West meedoen aan dit platform om ervoor te zorgen dat Haven-Stad een verrijking voor onze stad en ons stadsdeel wordt. 

Heb je ideeën? Ben je ondernemend van aard? Zie jij kansen bij de ontwikkeling van dit stukje stad? Meld je dan aan en zorg er samen met ons voor dat Haven-Stad een van de meest bruisende gebieden van Amsterdam wordt. Maandag 15 mei is er weer een Atelier bijeenkomst. Zet het alvast in je agenda en doe mee. Vragen of meer informatie? Mail naar: atelierhavenstad@amsterdam.nl

Meer weten
Wil je meer weten over de ontwikkeling van Haven-Stad? Lees hier alle informatie.  

DeWestkrant