Keuzestress bij Hayai Sushi in Bos en Lommer

Hoogstins2024

Krabklauwen, sushi met geflambeerde paling. Bij Hayai Sushi is zat te kiezen. Maar de nieuwkomer mag best wat guller zijn.

Mijn sushi haal ik bij Jo-Sushi in de 1e Goudsbloemdwarsstraat of bij Sushi Day op de Overtoom. Maar ik sta altijd open voor een nieuw adres, vooral als dat adres op kruipafstand is. Boffen dus, dat er eind vorig jaar een zaak is geland bij mij om de hoek aan de Bos en Lommerweg: Hayai Sushi, onderdeel van een keten met vestigingen in Delft, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De recensies op de site zijn veelbelovend. “Top, top, top”, “We are in love with your sushi”, “Een aanrader”. Hier en daar een opmerking over het aantal stokjes (te weinig), maar dat drukt mijn pret niet.

Krabkaviaar
In tegendeel: als ik de menulijst doorspit, word ik nog enthousiaster. Het krioelt van de speciale acties, zo zijn de crispy rolls in de aanbieding, net als de ‘box om van te dromen’. Ik spot krabklauwen, sushi met gebakken tonijn, ui en avocado, Japanse kipsaté-sushi, soft shell crab rolls, rainbow handrolls, sushi met gefrituurde zalm en krabkaviaar, kiploempia’s. Ik zie veel, heel véél en schiet acuut in de keuzestress. Maar je begrijpt, een beetje bikkel krabbelt rap op, en bestelt erop los.

Vette fooi
Als ik mijn bestelling afhaal in de minimalistische rood-zwart-witte zaak struikel ik bijna over de bezorgers. Blijkbaar loopt het er storm. Pientere jongens, die bezorgers. Althans, dat heb ik me ooit laten uitleggen door Morris, een van mijn favoriete tieners. “Mooi niet, dat ik pizza ga bezorgen. Mensen die pizza bestellen, hebben geen cent te makken. Ik ga liever werken voor een sushitent, sushi-eters hebben geld zat. Die geven wél een vette fooi.”

Boterzachte zalm
Precies op de afgesproken tijd is de bestelling klaar. Als ik thuiskom, ontdek ik dat er geen gember bijzit. Krijg je er dus niet automatisch bij. Best karig, voor een bestelling van in totaal 38 euro. De vis in de sushi met geflambeerde paling is zó ver te zoeken dat we niet weten of we aal of makreel eten. “Te zunig”, mompelt mijn tafelgenoot. De rijst is overigens wel prima; niet korrelig, maar goed klef. Op naar futosoft shell crab. Gevalletje hap-slik-weg-oké. Maar het lekkerst is toch wel de zalm uit de mix van sashimi (8,50 euro) en de LA rolls: boterzacht en niet zo zout als vaak het geval is. We fantaseren dat we nog twee borden zalm-sushi te gaan hebben (rainbow maki, Californian handroll). Maar helaas. Wat is dat toch met sushi? Het lijkt wel of we altijd net te weinig bestellen. Dat wordt straks wéér met knorrende magen Netflixen.
https://www.hayaisushi.nl/vestiging/5

DeWestkrant