Rock ’n roll sushi-rolls bij AMA in Westerpark

foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

De voorganger hield het bij sushi, maar opvolger AMA in de Van Limburg Stirumstraat pakt het wat breder én avontuurlijker aan.

De crew van AMA is een van vrolijkste die ik de laatste tijd heb gezien. Dat Dubgu Yungdrung, Bandeng Katjusang en Pema Pahingtsang dikke vrienden zijn, straalt er vanaf. Sinds 20 maart zitten ze in de Van Limburgstraat. Ooit zat er in hun pand een grappige bloemist, daarna zat er onder meer een Japanse zaak. Hun voorganger beperkte zich tot sushi, maar de drie Tibetanen die AMA runnen pakken het anders aan. Zij verkopen behalve sushi eigenlijk alles wat hip is op Aziatisch eetgebied: noedelsoep (ramen) en pokébowls.

Ongebruikelijke sushi
De meeste klanten halen af, maar wij schuiven aan in het minimalistisch ingerichte restaurant. Van daaruit zien we hele buurt voorbij schuifelen, rennen of paraderen. De ramen met kip is een van de specialiteiten. Voor de bouillon ervan wordt een soepkip zeven uur gekookt. Op de kaart staan best wat ongebruikelijke sushi, bijvoorbeeld met gekookte tonijn en groene appel en met komkommer, avocado en dragonsaus.

Roomkaas
Roomkaas is ook een vrij belangrijk ingrediënt op het menu. Daar ben ik niet zo van, maar je ziet het steeds vaker. Ik houd het liever puur. Al zou je dat niet zeggen, want ik neem mooi wél de Californian roll met fried chicken, avocado en mayo. Geinig in combinatie met de rock-n-roll roll met onder meer gelakte zalm, teriyakisaus, bieslook en sesam aan de buitenkant en tonijn, asperges, avocado en pikante saus aan de binnenkant (9,25 euro, 8 stuks).

Favoriet
De ramen is aardig, maar wat vlak van smaak. De ‘snack-sushi’met gefrituurde kip smaakt precies zoals je denkt: niet heel spannend. De ‘wilde’ sushi met zalm, tonijn en méér is mijn favoriet. Want: veel te ontdekken en bijna soepeler weg te eten dan sashimi. Laten we eerlijk zijn: het is hier niet het Okura, maar dat pretenderen ze ook niet. Ideaal om snel wat te eten voordat je naar de film in het Ketelhuis gaat of om af te halen als je zin hebt in een sushi-picknick in het Westerpark.

https://www.amasushi.nl