Het Schip is in nood

Het Schip in de Spaarndammerbuurt. (Foto Museum Het Schip)
Hoogstins2024

Museum Het Schip komt bijna anderhalve ton te kort voor de zogenaamde basis-exploitatie. In een petitie roept het museum de gemeenteraad op extra middelen vrij te maken om het voortbestaan te garanderen. Volgens de petitie zou het museum € 435.000 krijgen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst maar heeft dat ‘een gebrek aan middelen’, en kent maar € 287.815 toe. Dat komt doordat er meer positieve adviezen zijn dan dat er geld beschikbaar is.

Het museum roept de gemeenteraad op de anderhalve ton toch toe te kennen, zodat het museum open kan blijven. Een bijkomend probleem is dat fondsen die geld toekennen voor overige activiteiten, ook kijken of de basisfinanciering op orde is. Daardoor komen ook andere activiteiten van het museum in gevaar, zoals het organiseren van tentoonstellingen en het onderhouden van het digitale platform Wendingen, dé database van de Amsterdamse School.

In een interview met de website NUL20 zegt oprichter Alice Roegholt te vrezen dat het museum omvalt als de gemeente niet over de brug komt. Wat het volgens haar extra zuur maakt, is dat het door het AFK lager gewaardeerde museum Ons’ Lieve Heer op Solder wel gered is door het Amsterdamse college voor zes ton per jaar. Roegholt zegt in het interview op zoek te zijn naar andere potjes en subsidies, maar die zoektocht heeft tot op heden nog niets opgeleverd.

Teken de petitie hier.