Jongerenpartij vestigt pop-up park in ‘Gat van de Kinkerbuurt’

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Je kunt er niet omheen dat er verkiezingen zijn. Posters op elke mogelijke plek, vrijwilligers met flyers. Jongerenpartij LEF pakt het origineler aan.

Tot en met 16 maart zit er een tijdelijk park in Oud-West: het M. Vasalispark. Dit stadspark zit op het stuk braakliggend terrein op de hoek van de Jan Pieter Heijestraat en de Borgerstraat. Jongerenpartij LEF is de initiatiefnemer.

Ideale stad 
De partij streeft naar ‘een diverse stad die afwijkt van de norm, waar jongeren koning zijn en niemand in schulden leeft’. Daarnaast vindt LEF dat ‘alle stadsbewoners recht hebben op een groene plek op loopafstand’. Om de ideale stad te realiseren, handelt de partij ‘vol moed, branie en durf’. Het annexeren van dit lapje grond in Oud-West is daar een voorbeeld van.

Conflict projectontwikkelaar
Misschien herinner je nog het gesteggel rond deze plek? Ooit stonden er vervallen sociale woningen, maar die werden in 2007 gesloopt. Sinds 2010 is er een conflict met de projectontwikkelaar die er seniorenwoningen wilde neerzetten. Toen dit plan in het water viel, wilde hij er een hotel bouwen. Maar daar stak de buurt een stokje voor. Intussen wil ook het stadsdeel niet meer aan die plannen van de eigenaar meewerken, maar zijn die twee nog altijd in een juridische procedure verwikkeld.

Illegaal?
Op 13 maart nam LEF bezit van het ‘Gat van de Kinkerbuurt’ en was het M. Vasalispark een feit. Lijsttrekker Daniël van Duijn heette Amsterdammers welkom op deze plek, ‘die eigenlijk van hen hoort te zijn’. Volgens Van Duijn is de actie niet illegaal, omdat de grond – erfpacht – van de gemeente is en de wet ruimte zou bieden voor dit protest.

Buurt-BBQ
De afgelopen dagen was er in het park een silent disco, salsafeestje en kledingruil. Ook morgen gaat het hek om 15.00 uur open. Er is dan een co-creatie sessie (hardop dromen), vanaf 18.00 uur – als het weer het toelaat – is het tijd voor een buurt-BBQ. Je moet dan wel zelf eten en drinken meenemen.

Meer dan een verkiezingsstunt
Voor Daniël is het pop-up park niet ‘slechts’ een verkiezingsstunt. Naar eigen zeggen geeft hij écht om de buurt en Amsterdam. Zelf woont hij om de hoek. Ook hadden zijn opa en oma een groentezaak in de buurt. Hij wil het liefst dat er op deze plek permanent ‘een plek voor ontmoeting’ komt. Dit zou een eerste stap in de goede richting zijn. Daniël: “LEF wil de stad teruggeven aan haar bewoners.”

Lijsttrekker Daniël van Duijn
DeWestkrant