Lof voor de loempia’s van Plein ’40-‘45

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Patricia’s moeder woonde in een verzorgingshuis in Nieuw-West. Zij en haar Indische huisgenoten waren het erover eens: voor de beste Vietnamese loempia van de buurt moet je op Plein ’40-’45 zijn.

Mijn moeder was geboren in Nederlands-Indië. Ze had op verschillende plekken gewoond, waaronder in Semarang. Deze Javaanse stad is bekend om zijn uitmuntende loempia’s. Mama had het vaak over de exemplaren van straatverkoper Flip. “Ik had nooit gedacht dat ik ooit in Nederland zou wonen en zou dromen van zijn loempia’s.” In Amsterdam ken ik maar één plek waar ze loempia’s à la Semarang verkopen. Toko Ramee in de Ferdinand Bolstraat. Henk en zijn team vullen deze snack, die ze loempia speciaal noemen, met bamboescheuten, kip en Hollandse garnalen. Mijn moeder en haar huisgenoten glunderden als ik de loempia’s kwam brengen.

Loempia’s bij de Chinees
Met deze vijf huisgenoten woonde ze in een verzorgingshuis in Nieuw-West. Zij waren net als zij Indische Nederlanders. Hun favoriete gespreksonderwerp was eten. Ze waren het erover eens dat de loempia’s in Nederland het niet haalden bij die in Indië. “Zeker niet de loempia’s bij de Chinees. Ze nemen niet eens de moeite om de ‘staartjes’ van de taugé weg te halen’, mopperden ze eensgezind.

Kraam in Jordaan
Daarentegen konden Vietnamese loempia’s hen wél redelijk bekoren. Al moest ik er ervoor voor waken dat ik niet aan kwam zetten met exemplaren tjokvol wortel. “Dat maakt ze mierzoet. Daar houden we niet van.” Ik scoorde punten met de Vietnamese loempia’s van de kraam op de Lindengracht in de Jordaan. Maar met de loempia’s die ik elders in de stad had gehaald, werd ik zowat met snacks en al het huis uit gelazerd.

Tip gourmands
Om herhaling te voorkomen, vroeg ik de gourmands om raad. Drie van hen gaven me dezelfde tip: “Ga naar plein ’40-’45. De loempiakraam die daar staat, staat er al zo’n dertig jaar. De eigenares, een Vietnamese vrouw, is er schatrijk van geworden. Haar loempiavulling is precies goed”, zei de oudste.

Geliefde (halal-)snack
Vandaag ging ik er na lange tijd weer eens heen. Zoals altijd was het er hartstikke druk. De (halal-)loempia’s met kip (1,30 euro per stuk) zijn een geliefde snack voor, na of tijdens het shoppen op de rest van de markt. Ik vroeg een van de verkopers, Appie, hoe de kraam eigenlijk heette. “Gewoon, Vietnamese Loempia’s op Plein ’40-’45. Als je dat zegt, weet iedereen wat je bedoelt.”

Vietnamese salade
Voor alle duidelijkheid: op het plein staan twee loempiakramen. De kraam waar ik het over heb, is de kraam die het dichtst bij de Jumbo staat. Je kunt er niet pinnen. Eventueel kun je wel geld overmaken; het rekeningnummer van de eigenares staat op de kraam. De loempia’s met hun flinterdunne krokante korst zijn lekker om zó te eten. Maar ik combineer ze graag met een Vietnamese salade van rijstvermicelli, pinda’s en garnalen (bo bunh). Om eerlijk te zijn, hussel ik gewoon van alles door elkaar. Wil je het professioneel aanpakken, dan heb ik hier een recept. Lunch of dineer lekker!

DeWestkrant