‘Kom zelf kijken bij Westervilla’

(beeld: Emma van Goudswaard)
Hoogstins2024

Dat de statige villa bij begraafplaats Vredehof hotel en horecagelegenheid zou worden, heeft in het verleden veel controverse opgeroepen. Eigenaar Kristian Komduur kijkt vooruit en vertelt wat hij uiteindelijk heeft neergezet, en hoe hij zo veel mogelijk rekening houdt met de buren.

Kristian Komduur wist waar hij aan begon toen hij de villa die eerst diende als aula van begraafplaats Vredehof huurde om er een horeca-bedrijf in te starten. Dus bij de verbouwing hield hij rekening met alle gevoeligheden die er zouden kunnen zijn met een begraafplaats als buren.
Zo is de inrichting van de nieuwe uitspanning niet uitbundig, eerder stijlvol met donkere en warme kleuren. Dat wordt gecompenseerd door een zee van licht in de serre rondom het gebouw waar de zeventig zitplaatsen zijn. Bij de verbouwing zijn veel van de originele details gebleven en opgeknapt. Een voorbeeld hiervan is de entree van de villa, bestaande uit een trap met ornamenten.

Beeld: Emma van Goudswaard

Aula
Ook het mooie paars-witte glas-in-lood in de aula van het gebouw is bewaard gebleven. Voor de inrichting is ook gekozen voor donkere kleuren. In het oog springend zijn de designlampen, die de ruimte stijlvol maken.
Zo’n vier tot zes keer per maand organiseert uitvaartonderneming PC een uitvaart in deze aula. De in- en uitgang van de aula is aan de achterkant van het gebouw, dus nabestaanden hoeven niet te ‘mengen’ met de bezoekers van café en terras.
Komduur beseft terdege dat hij de ingang deelt met een begraafplaats. Deze wordt aan het oog onttrokken door een rij coniferen aan weerskanten. Daarbij is het terras op een respectabele vijftien meter afstand van de dichtstbijzijnde graven.
Een zelfde soort aanpassing geldt voor de zeven hotelkamers boven in het gebouw. Zo is het raam in de kamer die uitzicht zou moeten bieden op de begraafplaats, afgeplakt met ondoorzichtige folie. Bovendien kunnen ramen in de kamers niet open, maar hebben airconditioning.

(beeld: Emma van Goudswaard)

Eyecatcher
De kamer in de nok van het gebouw is een echte eyecatcher. Ook hier zijn de oude details uit het gebouw uit 1896 benadrukt. Je kijkt daar recht tegen de houten balken van de ingenieuze dakconstructie aan. Alle kamers zijn luxe afgewerkt en stralen rust uit. Komduur verwacht dan ook geen gasten te trekken die de reuring van de stad opzoeken.
Westervilla wil een plek zijn waar gasten in een rustige en ontspannen sfeer kunnen ontbijten, lunchen en dineren. Komduur zag al buurtbewoners en bezoekers van de begraafplaats die in Westervilla nog even een kop koffie komen drinken of lunchen, alvorens ze weer naar huis gaan. Ook hebben voorbijgangers de plek al ontdekt, dankzij het grote terras en de statige uitstraling van het gebouw.
Het restaurant heeft een kaart met lunch- en dinerklassiekers zoals hamburger, ceasar’s salad en ribeye. De chef is Italiaans, dus gasten kunnen ook een Italiaanse antipasti-schotel nemen, of burrata. En natuurlijk serveert Westervilla de heerlijkste pasta’s.
Komduur weet dus waaraan hij is begonnen. ,,Het realiseren van Westervilla is een langdurig proces geweest. Nu we er eenmaal zijn, hoop ik dat iedereen uit de buurt en wie betrokken is bij de begraafplaats kan zien dat we overal rekening mee hebben gehouden.” Iedereen die vragen heeft en wil zien wat er is neergezet, nodigt hij dan ook van harte uit. ,,Kom gerust langs, je krijgt een kop koffie en ik beantwoord alle vragen.”

DeWestkrant