Koopwoningen in West stuk minder duur

Verkoopprijzen gedaald | Minder overbiedingen

Appartement in de Staatsliedenbuurt. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De verkoopprijzen voor woningen in Amsterdam zijn gedaald. Het is minder vaak nodig om de vraagprijs te overbieden om een woning te bemachtigen. In stadsdeel West daalde de gemiddelde verkoopprijs fors: met 16,9 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Dat blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal van 2023 van Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). De gemiddelde verkoopprijs per m2 in heel Amsterdam daalde met 7,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De gemiddelde prijs per m2 kwam uit op 6.991 euro.

De vraagprijs wordt steeds vaker de verkoopprijs, zo valt op te maken uit de cijfers. De tijd van stelselmatig en heel veel overbieden is voorbij. In het afgelopen kwartaal werd in Amsterdam 47 procent boven de vraagprijs verkocht; een jaar eerder was dat nog 63 procent.

De vraagprijs laat volgens de MVA een sterk wisselend beeld zien per stadsdeel. In Nieuw-West was de gemiddelde vraagprijs 8,8 procent hoger in vergelijking met een jaar eerder. Appartementen in West hebben een 11,2 procent lagere vraagprijs ten opzichte van het laatste kwartaal van 2022. 

De totale gemiddelde transactieprijs voor woningen in Amsterdam bedraagt 507.000 euro, een daling van 4,9 procent ten opzichte van het vorige kwartaal en 9,7 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022. 

De transactieprijzen in alle stadsdelen zijn volgens de MVA gedaald. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2022 zijn de verschillen het grootst: een daling van 7,5 procent in Centrum en 16,9 procent in West.