Lelylaan voelt het minst veilig

(foto: Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Reizigers in het openbaar vervoer vinden station Lelylaan het meest onveilige station van Amsterdam. Dat staat in de Monitor Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer 2015, een rapport van de Dienst Onderzoek en Statistiek. Vorig jaar stond het Centraal Station nog op nummer 1 in de onveiligheidspeiling.

Nu voelt vier procent van de respondenten zich onveilig op CS, tegen zeven procent in de rapportage van vorig jaar. De onderzoekers denken dat het komt doordat de verbouwing van het Centraal Station nu is voltooid. Lelylaan wordt door vijf procent als het onveiligst ervaren, vorig jaar was dat nog vier procent.

Vooral de metrohalte Lelylaan bezorgt reizigers een unheimisch gevoel.  Respondenten noemden het station ook het vaakst als ze gevraagd werd welke halte ze vermijden als ze met het openbaar vervoer reizen.

In het afgelopen jaar is acht procent van de reizigers in het openbaar vervoer in de hele stad slachtoffer geworden van een misdrijf. De meesten hadden last van diefstal of zakkenrollerij of werden bedreigd. Een derde van de gebruikers van het OV in Amsterdam voelt zich er weleens onveilig. Het meest irritant vinden reizigers bellende medereizigers.