Metro van West naar CS?

Het metrospoor zal worden verlengd vanaf het huidige eindpunt Isolatorweg richting CS. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Mogelijk komt er een metroverbinding van West naar het Centraal Station. Dit is een van de onderzoeksvarianten in de Metronet 2019 Studie door het GVB en de Vervoerregio Amsterdam. De mogelijke nieuwe verbinding is bepaald niet kort: het zou dan gaan om een metrolijn via station Zuid, Overamstel en Spaklerweg.

Deze nieuwe verbinding staat los van de mogelijkheid om een nieuw stuk metrolijn aan te leggen tussen begin- en eindpunt Isolatorweg en Centraal Station, waardoor een korte verbinding tussen West en het CS zou ontstaan. Die eerder door de gemeente en het GVB geoppende variant wordt niet genoemd in deze Metronet 2019 Studie, want die is bedoeld voor de korte termijn.

Het openbaar vervoernetwerk gaat de komende jaren volledig op de schop, vooral in verband met de opening van de Noord/Zuidlijn in de zomer van 2018. Maar het GVB en de Vervoerregio Amsterdam kijken ook naar verdere aanpassingen van het metronetwerk. Een van de mogelijkheden is dus om een metro te laten rijden tussen begin- en eindpunt Isolatorweg in West en het CS.

Een woordvoerder van het GVB stelt dat het gaat om een haalbaarheidsstudie in verband met de groei van de stad. Er is nog niets definitief, aldus de zegsman. Eerder zijn ook plannen geopperd om de  metrolijn door te trekken direct van de Isolatorweg naar het CS. Maar eventuele uitbreiding van de infrastructuur van het metronetwerk wordt in andere studies onderzocht.

DeWestkrant