Minder plek voor grote evenementen

Het evenemententerrein in het havengebied. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het nieuwe festivalterrein N1 in het Westelijk Havengebied wordt niet verder ontwikkeld. Dit jaar mogen er nog zes grote muziekfestivals plaatsvinden, maar het terrein krijgt mogelijk volgend jaar al een andere bestemming. Na 2019 zal er in Amsterdam dus waarschijnlijk minder plek zijn voor grote evenementen met muziek.

Het grote festivalterrein aan de wethouder Van Essenweg was bedoeld om de drukte in de stad beter te spreiden. In het havengebied veroorzaken grote festivals minder hinder, zo redeneerde de gemeente. Maar het havenbedrijf maakte bezwaar, terwijl ook daar omwonenden in actie kwamen tegen overlast door grote festivals.

Het college van B en W heeft besloten om nu toch niet extra te investeren in het terrein als evenementenlocatie. Het terrein is waarschijnlijk op korte termijn nodig voor Amsterdamse bedrijven die plaats moeten maken voor woningbouw. 

Dit jaar worden nog wel zes grote evenementen met muziek toegestaan, in plaats van drie. Volgens B en W dreigt er anders een tekort aan festivalterreinen te ontstaan, mede vanwege het wegvallen locaties als Riekerhaven en Blijburg. 

DeWestkrant