Mode-ondernemers uit West vertellen wie jouw kleding heeft gemaakt

Zelfmaakmode van De Steek (foto: Het Ware Westen)
Hoogstins2024

#WhoMadeMyClothes? Dat is de vraag die wereldwijd wordt gesteld aan modemerken, tijdens Fashion Revolution Week. En dat is niet voor niets. 8 jaar geleden, op 24 april 2013 stortte er in Bangladesh namelijk een gebouw met meerdere textielfabrieken in. Hierbij zijn meer dan 1100 mensen omgekomen en meer dan 2500 gewond geraakt. En dit ongeluk staat niet op zichzelf. Voor velen was Rana Plaza echter een ‘Tipping Point’. En tijd voor actie om eindelijk op te komen voor de mensen die onze kleding maken.

Kom in actie
Wil jij ook in actie komen? Meedoen is makkelijk: post een bericht op social media waarin je het merk van je kledingstuk tagt en de hashtag #WhoMadeMyClothes gebruikt.

Ware Westen, het het go-to platform voor duurzame modetips in Amsterdam-West, stelde deze vraag aan lokale ondernemers/makers. Veel shops uit het Ware Westen maken hun kleding/accessoires zelf of hebben een nauwe band met hun productiepartners. Hoe gaaf is dat? Op deze manier kunnen zij ons precies vertellen waar en door wie de kleding is gemaakt.

Loenatix
Solenne print de T-shirts van Loenatix in hartje Amsterdam-West. Wist je dat alle prints van het merk Loenatix zijn ontworpen en bedacht door hun eigen medewerkers? Ze worden in een kleine oplage ambachtelijk gezeefdrukt.

De Steek
Bij De Steek in de Staatsliedenbuurt ben JIJ degene die de kleding maakt! Hier volg je namelijk toffe naaiworkshops.

Qnoop
De toffe sokken van Qnoop, met een flagship store in De Hallen, worden geproduceerd door een klein familiebedrijf in Portugal.

Monsak
De tassen van gered leer van Monsak, gevestigd aan het Rembrandtpark, worden gemaakt door eigenaresse Margriet en Charlotte, of door JOU! Je kan hier namelijk een workshop boeken waar je zelf een leren tas gaat maken.

DeWestkrant