Waarom het Amsterdam Groen! Festival ook een beetje van West is

Dagmar van Wijngaarden, huisarts in Oud-West en oprichter van kwekerij Noorderbloemen.
Hoogstins2024

Op zondag 26 mei is het Amsterdam Groen! Festival bij stadskwekerij Noorderbloemen. Hoewel dit gratis event rond het belang van meer gifvrije planten in Noord plaatsvindt, is er een band met ons stadsdeel.

Waarom zijn gifvrije en inheemse planten zo belangrijk voor de biodiversiteit? En waar in Amsterdam kun je ze kopen? Deze vragen en meer worden zondag 26 mei beantwoord tijdens het Amsterdam Groen! Festival op het terrein van stadskwekerij
Noorderbloemen aan de Heggerankweg 61 in Noord. Dit ‘100% gifvrije’ festival is gratis toegankelijk en biedt een biologische (planten)markt, muziek, een pop-up café, plus workshops en lezingen van groen-experts.

Ecologisch (moes) tuinieren
Publicist Katja Staring is een van die deskundigen. Zij vertelt over Slowflowers, een beweging van kwekers die zonder pesticiden seizoensbloemen teelt. Ook is het de titel van het boek dat ze onlangs uitbracht. Tuincoach Elise Groothuis, ook bekend als Juf in ’t Groen, vertelt hoe ecologisch (moes)tuinieren werkt en wat het nut daarvan is voor insecten en vogels in je tuin. Diana Jurgens van De Tuinvrouwen is ook van de partij. Zij geeft tips en trucs voor stadstuinieren; waar moet je beginnen als je nog helemaal geen groene vingers hebt?

Huisarts in Oud-West
Diana zou je kunnen kennen van haar workshops bij stadstuinwinkel Wildernis, in de Bilderdijkstraat. Maar dat is niet de enige link tussen het festival en West. De initiatiefnemer van het festival is namelijk Mila van der Wal, journalist en ex-eigenaar van – jawel – Wildernis. Mila heeft het event georganiseerd met de oprichter van Noorderbloemen: Dagmar van Wijngaarden. Behalve kweker is zij huisarts. Driemaal raden waar haar praktijk zit? Precies, in West. In Oud-West, om preciezer te zijn.

Fascinatie
Dagmar is gefascineerd door zaaien en stekken, maar het gifvrije kweken is de belangrijkste reden achter het bestaan van Noorderbloemen. “Ik wil laten zien dat duurzame planten helemaal niet kleiner zijn, niet zieliger, maar juist het tegenovergestelde! Onze planten zijn op natuurlijke wijze opgekweekt in de buitenlucht – dat betekent sterke wortels en een sterke basis. En zoveel beter voor de natuur, daar doen we het voor!”

Andere duurzame kwekerijen
Dagmar loopt over van de liefde voor de natuur. Uit ervaring weet ik dat ze ook hart heeft voor haar patiënten. Voor het festival werkt ze samen met twee partners, duurzame kwekerijen De Tuinakker en Wiering. Die bedrijven zitten allebei in Nieuw-West. Door al die links met onze kant van de stad voelt het alsof het Amsterdam Groen! Festival ook een beetje van ons is.