Naar de bioscoop in West: welke films mag je niet missen?

De Filmhallen. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Vind je het huidige filmaanbod ook zo overweldigend? Patricia, zelf fervent filmganger, leidt je door het aanbod en geeft je haar vijf persoonlijke favorieten.

Op zondag 10 maart is de Oscar-uitreiking. Met dertien nominaties is Oppenheimer, de film over de geestelijke vader van de atoombom, de grote favoriet voor de Oscars. Poor Things, een film over de jonge Bella Baxter die tot leven is gewekt door een wetenschapper, kreeg elf nominaties en de western Killers of the Flower Moon tien. Bij de buitenlandse films regende het vooral nominaties voor het Franse rechtbankdrama Anatomy of a Fall en het Duits gesproken Holocaustdrama The Zone of Interest. Kijk hier voor het volledige overzicht.

Top 5
De lijst met nominaties biedt je vast inspiratie voor een bioscoopbezoek. Mocht je meer tips willen, check dan mijn top 5 van persoonlijke favorieten.

1. All of Us Strangers
Regisseur: Andrew Haigh
Terwijl een scenarioschrijver een relatie ontwikkelt met zijn mysterieuze buurman, wordt hij teruggetrokken naar zijn ouderlijk huis. Daar lijken zijn ouders nog net zo te leven als op de dag dat ze dertig jaar geleden stierven.
Beoordeling: Steengoede, uiterst charismatische acteurs (Paul Mescal, Andrew Scott), slim en verrassend script, treffende dialogen, waanzinnige muziek (Promised Land van Joe Smooth, Power of Love van Frankie Goes to Hollywood), ontroerend, intens. Slaat in als een bom.

2. Io Capitano
Regisseur: Matteo Garone
Twee Senegalese jongens, Seydou en Moussa, besluiten Dakar te verlaten om in Europa een nieuw bestaan op te bouwen. Je ziet hun tocht door de woestijn, de verschrikkingen van detentiecentra in Libië en de gevaren van de zee.
Oscarnominatie: Best international feature
Beoordeling: Aangrijpend, in your face, fraaie woestijnbeelden, natuurlijke chemie tussen hoofdrolspelers (Seydou Sarr, Moustapha Fall). Eén grote aanklacht tegen de ongelijke welvaartsverdeling op de wereld en de manier waarop wij omgaan met migranten. Pijnlijk om te zien hoever mensen gaan in de hoop op een beter leven én hoe zulke kwetsbare mensen worden uitgebuit en vernederd.

3. Indië Verloren – Selling a Colonial War
Regisseur: In-Soo Radstake
Deze documentaire vertelt op confronterende wijze hoe de Nederlandse regering en topdiplomaten via voorlichtingsdiensten, kranten, bioscoopjournalen en propagandafilms het narratief van haar handelingen tijdens de Indonesische strijd voor onafhankelijkheid stuurden en uiteindelijk de controle over deze geschiedenis verloren.
Beoordeling: onthullend en veelzeggend, biedt ontluisterend beeld van Nederlands handelen, input van internationale sprekers houdt Nederland een – broodnodige – spiegel voor. De grote vraag: wat heeft Nederland van het verleden geleerd? Film zou verplicht voer op middelbare scholen moeten worden.

4. Perfect Days
Regisseur: Wim Wenders
Hirayama werkt als schoonmaker van de openbare toiletten in Tokio en lijkt tevreden met zijn eenvoudige leven. Buiten zijn gestructureerde bestaan geniet hij van zijn passie voor muziek, boeken en natuur.
Oscarnominatie: Best international feature
Beoordeling: Geniale hoofdrolspeler (Kôji Yakusho) die subtiliteit tot kunst verheft, fraai gestileerde beelden, kalmerend effect, doet (weer) beseffen dat geluk vooral in kleine dingen zit. Een ode aan slow living.

5. The Old Oak
Regisseur: Ken Loach
Een caféhouder in een voorheen welvarende mijnstad heeft moeite om zijn café te behouden. Ondertussen lopen de spanningen in de stad op wanneer Syrische vluchtelingen worden ondergebracht in de leegstaande huizen.
Beoordeling: uit het leven gegrepen en zeer relevant, pleidooi voor medemenselijkheid, toont kracht van verbinding. Hoopvol: de goede mensen zijn met méér.

Bioscopen in (Nieuw-)West
Een film gevonden waar je benieuwd naar bent? Kijk of die in de buurt draait:
Filmhallen, Hannie Dankbaarpassage 12, Oud-West
Het Ketelhuis, Pazzanistraat 4, Westerpark
LAB 111, Arie Biemondstraat 111, Oud-West
Cinema De Vlugt, Burgemeester De Vluglaan 125, Nieuw-West

The Movies, Cinecenter en De Uitkijk zijn mijn favorieten buiten West.

DeWestkrant