West is viezer geworden

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Speciale teams gaan in de Da Costabuurt, bij de Overtoomse Sluis en het gebied bij de Hoofdweg extra schoonmaken. Het is een van de maatregelen voor West uit het ‘aanvalsplan’ van de gemeente om de stad schoner te krijgen. De hele stad is de afgelopen drie jaar een stuk viezer geworden, en de gemeente trekt meer geld (11,2 miljoen euro) uit om dit probleem het hoofd te bieden.

Vergeleken met andere delen van de stad valt het in West nog enigszins mee met de viezigheid. Van de buurten in West is Oud-West/De Baarsjes het smerigst. De buurt zit nog op ruim 75 procent van het gewenste niveau. Het allerslechtst is het gesteld in Oost, waar nog net zestig procent wordt gehaald. In Nieuw-West halen Geuzenveld-Slotermeer en Slotervaar wel voldoendes.

Naast de ‘plusteams’ heeft de gemeente ook zogenaamde hotspots aangewezen: plekken -vaak rond vuilcontainers- die een vergaarbak zijn van afval en waar extra op gelet gaat worden. In West zijn het er 35; niet meer dan in andere stadsdelen. Staatsliedenbuurt, Spaarndammerbuurt en Chassébuurt hebben bijvoorbeeld ieder vier plekken met veel troep, de Kolenkit heeft er maar eentje: bij de Laan van Spartaan.

Andere onderdelen van het plan zijn zo’n duizend nieuwe afvalbakken en vliegende brigades die naar plekken gaan waar veel rommel ligt. Lees er meer over in het aanvalsplan van de gemeente.

DeWestkrant