‘Oud-West moet duurzamer en groener’

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

De ‘verstening’ van Oud-West moet stoppen. In het nieuwe bestemmingsplan voor de wijk moet meer de nadruk komen op duurzaamheid en groen. Dat stellen GroenLinks, D66 en de PvdA van stadsdeelcommissie West in een ongevraagd advies aan de gemeenteraad.

Momenteel ligt het ontwerp-bestemmingsplan voor Oud-West ter inzage. Bewonersorganisaties reageerden eerder al zeer kritisch. Het biedt te veel ruimte aan ongewenste ontwikkelingen zoals onderkeldering van panden, bebouwing van binnentuinen en meer horeca, aldus de organisaties.

Oud-West geldt als het dichtstbevolkte stuk Nederland, met het minste groen per inwoner. De druk op de buurt is toegenomen door uitbreiding van horeca en grote verbouwingen en uitbreidingen van panden. In het nieuwe ontwerp-bestemmingsplan worden de touwtjes aangetrokken, maar volgens de bewonersorganisaties is het niet voldoende.

GroenLinks, D66 en PvdA in West willen nu dat duurzaamheid en groen zwaarder gaan wegen. ’’Onlangs bleek dat er in Oud-West slechts 0,5 vierkante meter groen per bewoner aanwezig is. Ver onder het Amsterdams gemiddelde. Bij zowel nieuwbouw als bij verbouwingen is het belangrijk om hier meer aandacht aan te besteden en de verstening van de wijk actief tegen te gaan.’’

DeWestkrant