Richter Roegholtprijs uitgereikt aan actiegroep Niet Te Koop

Locatie: Museum 't Schip

Museum 't Schip. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Op 1 mei is in Museum ’t Schip in de Oostzaanstraat de Richter Roegholtprijs uitgereikt aan actiegroep Niet Te Koop. Het collectief kreeg de prijs voor ‘hun niet aflatende strijd tegen de verkoop van corporatiewoningen in Amsterdam’, onder meer door wekelijkse flitsacties bij zulke woningen.
De prijs, die traditioneel op de Dag van de Arbeid wordt uitgereikt, bestaat sinds 2005. In dat jaar overleed de Amsterdamse stadshistoricus Richter Roegholt. Ter nagedachtenis aan hem stelde de PvdA de prijs in. De Richter Roegholtprijs, die bestaat uit een geldbedrag van 500 euro, is bedoeld als aanmoediging voor projecten of organisaties die een bijdrage leveren aan de verbetering van de sociale cohesie in de stad.
De actiegroep heeft erover gedacht om de prijs te weigeren – “Bijt de hand die u voedt’. Maar besloot uiteindelijk om de prijs te aanvaarden. “Het is een teken dat wij gehoord en gewaardeerd worden.” Eerdere prijswinnaars waren onder anderen de bewonerscommissie Bickerseiland en Nel de Jager, straatmanager van de Haarlemmerbuurt.

DeWestkrant