Scholen dicht: Les van vrijwilligers in buurtcentrum

Het voormalig schoolgebouw aan de Chris Lebaustraat waar kinderen alternatieve lessen krijgen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins

Buurtbewoners bieden een alternatief lesprogramma aan leerlingen van zestien basisscholen in Nieuw-West die een week dichtblijven vanwege het lerarentekort. Cultureel buurtcentrum Ru Paré in Slotervaart gaat in een voormalig schoolgebouw vanaf 9 december dagelijks lessen geven van negen uur ’s ochtends tot drie uur ’s middags. 

Het programma wordt samengesteld door de Ru Paré Community in samenwerking met partners en sympathisanten uit de buurt. Het buurtcentrum is nog op zoek naar vrijwilligers die willen inspringen om les te geven of daarbij te helpen. Door de sluiting van scholen zijn in totaal zo’n 5400 leerlingen getroffen. 

“Dit is uiteraard een noodoplossing”, aldus Hans Krikke van de Ru Paré Community. “Terwijl wij hiermee de ouders en leerkrachten willen ontlasten, zien wij dit lesprogramma ook vooral als een protest richting de politiek. Pak het lerarentekort aan.”

“Het is een grof schandaal dat dit vooral de scholen treft in wijken met armoede en sociale problemen”, zegt Emel Can van het Huis v/d Wijk De Buurtzaak dat is gevestigd in de Ru Paré. “Hierdoor zal de sociale ongelijkheid in de toekomst alleen maar groter worden. Wij verklaren ons met dit initiatief solidair met de leerkrachten en de toekomst van onze kinderen.” 

Wie wil helpen, kan een mail sturen naar secretariaat@sw-sl.nl