Strafeis 5 jaar om plofkraak Surinameplein

Foto De Westkrant
Hoogstins2024

Vijf jaar cel heeft het Openbaar Ministerie geëist tegen een 26-jarige Amsterdammer voor de plofkraak van een geldautomaat op het Surinameplein. Door de zware ontploffing op 28 december 2018 ontstond 80.000 euro schade aan het pand. Geld werd niet buitgemaakt. 

In zijn strafeis heeft de officier van justitie het aanzienlijke strafblad van de verdachte laten meewegen en het feit dat levens in gevaar zijn gebracht. Het staat volgens hem onomstotelijk vast dat de 26-jarige Amsterdammer betrokken is bij de mislukte plofkraak. 

Uit camerabeelden blijkt dat drie personen betrokken zijn bij het opblazen van de geldautomaat. Het beeld van de verdachte wordt volgens justitie vrijwel direct herkend door vijftien verbalisanten van de politie. Op 30 april doet de rechtbank uitspraak.

De politie heeft ook een 22-jarige man uit Amsterdam aangehouden. Hij is door de raadkamer van de rechtbank heengezonden, maar blijft wel verdachte. Naar de derde man wordt nog gezocht. West en Nieuw-West werden tussen eind vorig jaar en begin dit jaar geteisterd door een reeks plofkraken.

DeWestkrant