Taco’s to go in het Rembrandtpark

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Tot vorig jaar was Leander de eigenaar van Famès in BoLo, tegenwoordig staat hij met een rollende keuken in Nieuw-West: Taco Margèn. Op zaterdag en zondag verkoopt hij er geen gewone taco’s, maar ‘shotjes geluk’.

Hoe dichter je bij Taco Margèn komt, hoe meer je je in Mexico waant. Klanken van soepele muziek, waarvan zelfs de grootste Houten Klaas het op zijn heupen krijgt. Een kok die vrolijk strooit met fijngesneden tomaat, korianderblaadjes en avocado. Door de lucht dwarrelt de geur van geroosterde maistortilla’s, een eetlustopwekkend ‘parfum’ dat ik me nog herinner van mijn vakantie op het schiereiland Yucatán.

Isla Mujeres
Leander van Ravenswaaij, de eigenaar van dit gloednieuwe tentje in het Rembrandtpark, vierde ook ooit vakantie in Mexico. ‘Op Isla Mujeres heb ik staan kokkerellen met een paar locals. Ze waren gambakoppen aan het bereiden. Ik was benieuwd hoe ze dat deden en hoe dat smaakte.’ Hij viel niet alleen als een blok voor de zeevruchten van het land, maar ook voor de pittige sauzen en de taco’s. Tot vorig jaar kon hij de inspiratie die hij er opdeed, inzetten bij Famès in de Egidiusstraat in BoLo, waar hij ‘feel good fast food’ serveerde. Hij zette er de hele wereld op tafel. Ik at er ooit een steengoede Thaise curry, eentje die bijna explodeerde van de groente. Toen Leander na Famès iets nieuws wilde opzetten, besloot hij om zich volledig op één ding te richten en daar heel goed in te worden. Dat dit taco’s moesten worden, wist hij vrij snel. “Met een goede vriend had ik het altijd over taco’s: welke tortilla’s kun je daar het best voor gebruiken? Hoe moet je ze maken? Welke saus mag niet ontbreken?” Hij zag een gat in de markt: “In Amsterdam kun je nog niet écht Mexicaans eten.”

Shotjes geluk
Drie weken terug zette hij zijn rollende keuken in het park. Op zaterdag en zondag is hij van de partij. Als het mooier weer wordt, wil hij er vaker staan. “Ik wil dan ook ceviche verkopen. Lekker fris, ideaal voor zonnig weer.” Tot die tijd draait zijn zaak op taco’s met vlees, groenten (aubergine) of fruit (jackfruit). En wat voor taco’s! Shotjes geluk zijn het: de tortilla’s, die hij koopt bij een voormalige biologische boer uit Ierland, zijn belegd met een dosis verse ingrediënten van heb ik jou daar. Ik proef pepertjes, limoen, snoepjes van tomaten, stukjes avocado die zó in een mousse kunnen en spannend gekruide kip. Dichtklappen, ogen dicht en dan twee flinke happen puur genieten (2 taco’s voor 6 euro). Echt fijn dat de tortilla’s stevig blijven, terwijl ze doordrenkt zijn van de sappigste ingrediënten!

Blije Mexicanen
Leander moedigt me aan ook de geit te proberen. “Heel mooi Hollands vlees, tien uur gegaard, met komijn en kruidnagel. Wat chipotle erbij; lekker pittig.” Hij serveert het vlees met een van zijn zelfgemaakte sauzen. Hartstikke lekker, maar ook zonder saus is het genieten geblazen. Vlees met zo veel smaak, heeft eigenlijk niets meer nodig. Dat excelleert ook solo. Ik begin te raaskallen van enthousiasme. Ik blijk niet de enige te zijn. “Vorig weekend was er een klant die tien porties opat. En weet je wat? Gisteren was hij er weer!” Leander heeft ook al heel wat Mexicanen bij zijn kraam gehad. “Ze waren heel tevreden. Op Instagram vind je het bewijs.”

P.S. Ik ging het Rembrandtpark in via de ingang aan de Staalmeesterslaan. De tacozaak vind je onder een gele parasol. Het laatste nieuws over Taco Margén vind je op Instagram.