Traditioneel Thaise massage

(foto: Resi Lankester)
Hoogstins2024

De Westkrant heeft een nieuwe rubriek: Relaxed West. Daarvoor hebben we ook een nieuwe correspondent. Resi Lankester bericht vanuit yogastudio’s, sportscholen en andere plekken in West waar je je beter van gaat voelen. Voor de eerste aflevering bezocht ze een massagesalon.

In de zeven jaar dat ik in Bos en Lommer woon, ben ik er al minstens een keer of tweehonderd langs gefietst: massagesalon Siranie, in de Egidiusstraat, tegenover de speeltuin.

Ik had er nog nooit iemand naar binnen zien gaan, dus ging ik er als gedeformeerde Amsterdammer maar vanuit dat er andere dingen gebeurden dan masseren. Maar ook mijn van origine Brabantse vriend had blijkbaar zo zijn bedenkingen toen ik aankondigde aan den lijve te gaan ondervinden wat Siranie te bieden had: ‘Die afwerkplek bedoel je?’

Hm.

Op de site van Siranie lees ik:
Traditionele Thaise massage is een van ’s werelds oudste genezingsmethoden. (…) De bewegingen lijken vaak sterk op de asana’s van yoga en de aandacht voor de drukpunten lijkt op de nadi’s uit Ayurveda en de meridianen uit de Chinese geneeskunst.

Malibu heet ze, zegt ze. Maar afgezien van haar niet bepaalde typische naam, is het bij Siranie net zo Thais als bij een gemiddelde massagesalon op de Overtoom.
De kamers van de benedenwoning zijn elk omgebouwd tot massageruimte; ik lig op een grote matras in de woonkamer aan de voorkant. Het is er schoon en basic. Geen tingeltangelmuziek, geen Rituals geurkaarsen.

Ik vraag om de traditionele Thaise massage (standaard met kleding en zonder olie), maar Malibu geeft aan dat het ook op de huid en mét warme olie kan. ‘Beter toch?’

Eens.

Ik word stevig onder handen genomen door Malibu, die naar eigen zeggen haar massagekunsten heeft geleerd in Wat Pho in Bangkok. Ik voel spanning en spierknopen op plekken waarvan ik niet wist dat ze er zaten, zoals aan de zijkant van mijn kuiten en aan de binnenkant van mijn benen. Zacht en poezelig gaat het er niet aan toe, maar voor mij is dat perfect. Kneed maar los, die stresspunten. Malibu moet lachen als ik af en toe een diepe zucht slaak, maar vraagt ook meteen: ‘Wel goed voor jou?’

Na afloop van de massage (35 euro voor 45 minuten) heb ik het gevoel als na een yogales: dat veel delen van mijn lichaam zijn aangepakt en doorgelicht. En dat dat af en toe confronterend was, is -net als bij yoga- helemaal niet erg. Je leert je lichaam er beter door kennen en weet weer waar je staat op de stress- en spierknoopladdder.

In die zin voldoet Siranie prima aan mijn massagewensen. En ook een voordeel, zoals Malibu zegt in Thais-Nederlands: ‘In centroem jij betaalt wel vijftig oero voor oilmassaasch.’

www.siranie.nl