Veel meer woningen in West te koop, prijzen opnieuw omhoog

(Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In Amsterdam zijn flink meer woningen te koop gezet. In stadsdeel West is het aantal zelfs bijna verdubbeld ten opzichte van begin dit jaar. Maar de prijzen zijn opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de cijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) over het tweede kwartaal van dit jaar.

De woningmarkt is al lang erg krap. Het afgelopen kwartaal is de keuze wat ruimer geworden. Meer woningen in de stad zijn te koop gezet: een stijging van ruim 56 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In West gaat het om bijna 93 procent meer woningen. De groei is overigens veel minder vergeleken bij precies een jaar eerder: ruim tien procent in heel Amsterdam.

Tot dalende prijzen heeft het ruimere aanbod niet geleid. Zowel de vraag- als transactieprijzen zijn opnieuw gestegen. De vierkante meterprijs per transactie steeg met 4,2 procent ten opzichte van een kwartaal eerder en met 14,0 procent ten opzichte van een jaar geleden. De vierkante meterprijs voor Amsterdam komt op 8.222 euro. Dat is het hoogste prijsniveau van de afgelopen zeven jaar, zo stelt de MVA. 

In Amsterdam werd in 79,9 procent van de transacties boven de vraagprijs betaald. Gemiddeld was het bedrag 8,2 procent boven die vraagprijs. In stadsdeel West en Oost is het verschil door die overbiedingen 10,7 procent, het hoogste percentage van de stad.

De MVA wijst er op dat er nog steeds weinig woningen worden gebouwd en dat de hypotheekrente licht is gedaald. De verruiming van het aanbod komt volgens de MVA onder meer doordat meer woningbeleggers hun huis te koop hebben gezet na het vertrek van huurders.