Voor de ultieme chocolade-surprise moet je in Bos en Lommer zijn

Selma's. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Tussen alle overheerlijke creaties van chocolade die Amsterdam rijk is, springt de kladdkakka eruit. Deze Zweedse chocoladetaart rolt uit de oven van Selma in de Jan van Galenstraat.

Als ik op bezoek ga en duur wil doen, fiets ik naar Puccini Bomboni in het centrum. Een doosje bonbons kost er een klein fortuin (14 euro voor 6 stuks), maar geloof me: je weet niet wat je proeft. Je tanden zakken soepel weg in een delicate balsem van handgemaakte chocolade. De creaties zijn er in zoveel smaken dat je themadoosjes kunt samenstellen. Mijn moeder, die geboren is in Nederlands-Indië, heb ik eens een mix van tamarinde, kokos en sereh (citroengras) gegeven. Zij en haar Indische huisgenoten gaven me bijna een staande ovatie.

Traiterie Chef
Verderop van Puccini zit nog een fijn adres: Traiterie Chef. Een vader en dochter koken hier de sterren van de hemel en bakken erop los. Hun appeltaart met spijs is een aanrader, net als hun chocoladetaart (vanaf 24,50 euro). Niets te noten of andere toevoegingen, deze glutenvrije taart maakt zijn naam waar en drijft puur op chocolade. Vind je een hele taart te veel van het goede, dan zou je je choco-zucht ook kunnen stillen bij Chez Rosie in de Kinkerstraat.

Brownie van Rose
Bij deze Franse bakkerswinkel in Oud-West vind je veel goeds, zoals we eerder in dit artikel schreven. Het aanbod van Rose Déglon wisselt dagelijks, maar er zijn enkele vaste nummers. Een daarvan is de brownie met cashewnoten en salted butter: stevig en sappig tegelijk, met een crunchy bite. Het tikkeltje zout in de boter laat de chocolade excelleren, waardoor je wordt getrakteerd op een heerlijk volle smaak –  een chocoladebommetje als het ware.

Kladdkaka
Maar snak je naar chocolade, chocolade en niets meer dan dat, dan raad ik je aan naar Selma’s in de  Jan van Galenstraat 70H te gaan. Bij deze Nordic bakery vind je uitstekend Zweeds bakwerk, waaronder seizoensspecialiteiten als de semla, een goddelijke room-spijsbol. Een ander paradepaardje is de kladdkaka, een Zweedse chocoladetaartje met een plakkerige zachte binnenkant. Het taartje, dat het hele jaar door bij Selma’s te koop is, is verwant aan de brownie. Maar Selma’s kladdkaka is net wat minder zoet. De goddelijke creatie wordt verkocht in de vorm van een koek (4,50 euro). Maar de ultra smeuïge koek is zó machtig dat je er makkelijk vier puntjes uit kan halen. Tel uit je winst: een chocolataart voor nog geen 5 euro.

KLaddkaka. Foto: Patricia Jacob.