Werkstraf geëist voor dodelijk ongeluk fietsster Jan van Galenstraat

Een foto en bloemen op de plek waar Tessie Pessers in september 2020 verongelukte. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Tegen een 71-jarige vrachtwagenchauffeur is een werkstraf geëist voor een dodelijk ongeluk op de Jan van Galenstraat. De 31-jarige Tessie Pessers kwam daarbij in september 2020 op de fiets om het leven. Het OM verwijt de chauffeur dat hij onvoorzichtig en onoplettend is geweest bij het afslaan op de kruising van de Jan van Galenstraat en de Willem de Zwijgerlaan.

Het ongeluk is veroorzaakt door een menselijke fout van een professioneel bestuurder, zei de officier van justitie woensdag in de rechtbank. Het was het zevende verkeersongeval in vijf jaar tijd in Amsterdam, waarbij een fietser om het leven kwam door een rechtsafslaande vrachtauto. De officier eiste een werkstraf van 240 uur -waarvan de helft voorwaardelijk- en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor een jaar.

De situatie ter plaatse was volgens justitie overzichtelijk. De vrachtwagenchauffeur sloeg rechtsaf terwijl de 31-jarige vrouw over het naastgelegen fietspad reed, in dezelfde richting. De bestuurder zag haar niet en reed haar aan. De vrouw is ondanks een reanimatiepoging aan haar verwondingen overleden.

Het ongeluk was volgens de officier van justitie te voorkomen geweest als  de vrachtwagenchauffeur beter had gekeken, beter zijn spiegels had afgesteld en zich nog beter bewust was geweest van het gevaar van het rijden met een groot, zwaar en gevaarlijk voertuig als een vrachtauto. 

Schuldbewust
In zijn strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met de schuldbewuste opstelling van de vrachtwagenchauffeur. Hij heeft moeite gedaan om in contact te komen met de nabestaanden. Ook de grote impact van het verkeersongeval op hem en zijn medewerking aan een mediationgesprek, speelden mee bij het bepalen van de strafeis. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

De kruising is inmiddels door enkele aanpassingen veiliger gemaakt.