’Westermoskee moet stil blijven’

De Westermoskee in aanbouw in 2014.
Hoogstins2024

De Westermoskee moet stil blijven. Dat stelt de VVD in de gemeenteraad naar aanleiding van de onrust in de buurt over de wens van het moskeebestuur om versterkte gebedsoproepen te doen. Fractievoorzitter Marja Ruigrok heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W.

Zoals De Westkrant berichtte, bracht burgemeester Van der Laan afgelopen vrijdag een bezoek aan de Westermoskee in De Baarsjes. Dit naar aanleiding van vragen en problemen die in de buurt zijn gerezen over plannen om gebedsoproepen te doen. De burgemeester zei dat de vertrouwelijke gesprekken ’openhartig’ waren.

De VVD-fractie stelt dat een versterkte gebedsoproep indruist tegen de afspraken die in 2005 zijn gemaakt met Milli Görüs, initiatiefnemer van de moskee. ’’In deze afspraken stond expliciet vermeld dat de Westermoskee geen voor de buurt hoorbare gebedsoproepen zou doen’’, aldus Ruigrok. ’’Op basis van onder andere deze overeenkomst is toestemming gegeven voor de bouw van de moskee.’’

Absoluut niet toestaan, zo reageerde eerder ook deelraadslid Gertjan Neerhof van de VVD in West op Twitter na de berichtgeving van De Westkrant. ’’Dit gaat tegen gemaakte afspraken en beloftes aan buurt in.’’ In reacties op Facebook spreken tientallen buurtbewoners zich uit tegen versterkte gebedsoproepen. Laat ze een app ontwikkelen en zo oproep doen tot gebed, is een van de suggesties.

DeWestkrant