Dit is de Lelylaan van de toekomst

Artist Impression The Hub bij Lelylaan (beeld: UNStudio)
Hoogstins2024

Een plek om over te stappen op zelfrijdende CityPods, elektrische autootjes die je razendsnel op de plek van bestemming brengen. Een Hub voor het opladen van je auto of om die achter te laten om te voet of op de fiets de stad in te reizen. Op de tekeningen ziet het er futuristisch uit, maar volgens architecten- en stedenbouwkundig bureau UN kan dit de toekomst worden van de kruising tussen A10 en de Cornelis Lelylaan.

De kruising zou een ‘multimodaal’ verkeersknooppunt kunnen worden met winkels en restaurants, zodat ‘binnen’ en ‘buiten’ de Ring A10 beter op elkaar aansluiten. Zo ontstaat er een unieke bestemming in Amsterdam, aldus de stedenbouwkundigen, die dit in opdracht van de architectenbond BNO, de gemeente Amsterdam en Rijkswaterstaat hebben bedacht. De hub is een studie, wat dus niet betekent het een concreet plan is.

Kruising A10 en Lelylaan (beeld: UNStudio)
Kruising A10 en Lelylaan (beeld: UNStudio)

Wel zijn er allerlei ambities voor het gebied rondom Lelylaan. Er wordt al heel druk gebouwd. De plek is ‘versnellingslocatie’ voor nieuwbouw. Het project Little Manhattan met studenten- en starterswoningen is al bijna klaar en er komt een nieuw multifunctioneel centrum West Beat.

DeWestkrant