10 bitterballen met een twist in Amsterdam-West

Eierballen met kaviaar, rijst-curryhappen en vissoepballen

Kora, de eigenares van Thai Thai Poppetje. Onderaan rechts de bitterballen.
Hoogstins2024

De bitterbal is razend populair op feestjes en leent zich uitstekend voor experimenten. In onze buurt vind je minstens tien varianten op de klassieke versie.

Vulling: rode curry en rijst (1)
Waar: Thai Thai Poppetje, Van Speijkstraat 157HS, De Baarsjes
Mijn favoriete Thaise restaurant in Nederland stelt nooit teleur. Of je nou de signature dish met krokante noedels eet (khao soi) of aftrapt met een snack, álles is er goddelijk. De viskoekjes zijn zó populair dat er inmiddels ook een diepvriesvariant is. Wie weet kun je de Thaise bitterballen binnenkort eveneens uit de vriezer vissen en daarna zelf frituren.

Vulling: ei en kaviaar (2)
Waar: De Willem, Haarlemmerplein 58, bij Westerpark
Vanbuiten lijkt de eierbal op een forse bitterbal. Maar in dat knapperige, gefrituurde jasje zit een laagje ragout en een compleet ei. De snack is geboren in Groningen, maar inmiddels heeft Amsterdam zijn eigen eierbal. Je vindt ‘m op de grens van het centrum en Westerpark, bij De Willem. Uit dit artikel bleek al dat de chef niet voor de geijkte gerechten gaat en het graag spannend houdt. Dat eigenwijze zie je terug bij zijn versie van de eierbal. De snack bevat het kruidenmengsel vadouvan en komt met gepekelde uitjes. Tegen bijbetaling krijg je er kaviaar bij.

Vulling: bouillabaisse (3), Thaise kippensoep met kokos (4), oude kaas, spinazie en cashew (5), truffel (6), geitenkaas (7)
Waar: De Ballenbar, Hannie Dankbaarpassage 16, Oud-West
Deze bar in de Foodhallen grossiert in ‘bourgondische bitterballen met een culinaire twist’. De eigenaren laten zich bij hun creaties inspireren door van alles en nog wat, inclusief Franse en Thaise soepen. Geregeld verrassen ze met special editions, zoals een bal met witte asperges.

 

Vulling: paddestoelen (8)
Waar: Soil Café, Bilderdijkstraat 141, Oud-West
In dit vegan restaurant dineerde ik ooit opperbest met een beauty van een Balinese salade: broccoli, koolsla, pinda-tamarindedressing, gember, jackfruit, appel, geroosterde pinda’s, koriander, tempeh en cassavekroepoek. Ik heb het idee dat de snacks er ook pico bello zijn, zoals de bitterballen met paddestoelen.


Vulling: tomaat en Amsterdamse uien (9)
Waar: Meatless District, Bilderdijkstraat 65-67, Oud-West
Dat je bij dit restaurant
vet kunt genieten van plantaardige creaties weet ik al sinds de opening in 2016. Nog steeds geeft de chef zijn fantasie ruim baan en kun je faux gras, no-mis-steak én bitterballen met gehakte seizoenstomaten en Amsterdamse uien laten aanrukken.

Vulling: bolognesesaus (10)
Waar: Vicio, Bilderdijkstraat 192H, Oud-West
Bij dit verleidelijke restaurant kun je smullen als een Siciliaan. Je kunt er zowel aanschuiven als afhalen. De chef maakt met liefde hoofdgerechten, desserts en hapjes voor je, zoals Italiaanse bitterballen, arancini. Hij vult deze risottoballetjes met een bolognesesaus van gehakt, tomaten en kruiden.