Banana brunch Suri-Style bij Uitvlugt

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Sinds kort kun je de hele week, behalve op maandag, bij Uitvlugt in Westerpark brunchen met pindasoep, markoesa-mangotaart en wentelteefjes met banaan ‘die elke levende ziel waar ook ter wereld doen smeken om méér’.

Iedereen met wortels in de tropen weet dat een leven zonder bananen geen leven is. Zelfs nu mijn moeder negentig is, schept ze nog op over alle soorten bananen die ze als kind in Nederlands-Indië kreeg te eten. Enthousiast wijdt ze uit over al het lekkers dat je met pisang kunt maken, zoals de gestoomde ‘bananencake’ nogosari of kolak, banaan in kokosmelk met Javaanse palmsuiker. Ook in Suriname weten ze wel raad met bananen, bijvoorbeeld in de vorm van baka bana, gebakken banaan in deegbeslag met pindasaus.

Nieuwe bananendis
Maar dit weekend ontdekte ik een voor mij compleet nieuwe bananendis; een samensmelting van Nederlands en Surinaamse zoet. Een multiculturele creatie die haar weerga niet kent en die elk levende ziel waar ook ter wereld doet smeken om méér. Waar ik het over heb? Over de wentelteefjes met gebakken banaan en karamel (8,50 euro) bij Uitvlugt in de Van Hogendorpstraat!

Smakelijkste diva’s ever
Het is natuurlijk een briljant idee om brood eerst in een mengsel van eieren en melk te wentelen en daarna te bakken. Nederlanders zijn er gek op en eten dit al eeuwen. Maar door deze nationale favoriet in een Surinaamse outfit te steken, heeft de kok de ‘teefjes’ boven zichzelf uit laten stijgen en heeft hij ze omgetoverd in de smakelijkste diva’s ever. Dunne plakken honingzoete banaan strekken zich uit over plakken perfect gebakken brood. De vloeibare karamel maakt er een licht-zompig geheel van. Door al de zoetigheid heen proef je een fijne grillsmaak. Sticky tot en met is het. Machtig en troostrijk ook.

Broodje pom met krokante kip
Dit Suri-Nederlandse bananengerecht is slechts van de vele creaties op de brunchkaart van Uitvlugt, een van mijn favoriete hotspots in Westerpark. Tot voor kort kon je er alleen op zaterdag en zondag lunchen van 11.00 tot 15.00 uur. Maar sinds 21 januari kan dat de hele week door, behalve op maandag. Het brood op de kaart wordt naar het recept van Uitvlugt gebakken door Bakkerij Westerpark. Oerdie (gebroken zwarte spliterwten) en kruidenmix masala zijn daarbij onontbeerlijk. Het beleg varieert van pom met krokante kip en bakkeljauw met tomatenchutney tot een spicy cheeseburger en jackfruit rendang. Pindasoep met zoutvlees en een noedelsalade met tempeh en koriander zijn ook van de partij. En wat te denken van markoesa-mangotaart van Holtkamp of een podosirishake met açai, kokosmelk en banaan? Mi gudu, dát wil je toch allemaal?
http://uitvlugtamsterdam.nl

 

 

DeWestkrant