Buur(t)kip

Hoogstins2024

Binnenkort lopen in de tuin bij MidWest in De Baarsjes een stuk of zes kippen rond. Buurtbewoners kunnen voor vijf tientjes mede-eigenaar worden van de beestjes.

Oscar Vrij wilde al langer kippen. Maar bij hemzelf in de tuin kon het niet. “Ik heb maar een klein tuintje, en bovendien: de vereniging van eigenaren verbiedt het houden van gevogelte.” Hij kwam erachter dat meer mensen in de buurt wel een kippenhok wilden. Hij vond onderdak voor de kippen bij MidWest in De Baarsjes.

Buren kunnen 50 euro bijdragen aan de bouw van het kippenhok, voer en uiteraard de aanschaf van de dieren. Vrij is van plan ze te betrekken bij het bedrijf Kipster (‘Kippen houden is een eitje’). In ruil voor die vijftig euro komen in het voorjaar verse eitjes terug. Schoonmaken en zorgen voor de beestjes doen de eigenaren gezamenlijk.

Vrij en zijn buren zitten erover te denken om ook af en toe een bevrucht ei onder de kippen te leggen, zodat er kuikens komen. “De haantjes laten we dan we dan wel slachten voor ze gaan kraaien”, zegt de buurtkippenboer in spe.

“Wat leuk hieraan is dat als je het samen doet, je dingen die je zelf heel graag wil voor elkaar krijgt.” En een ander voordeel vindt hij dat de kipjes ook op een andere manier binden. “Als je samen aan het rommelen bent, dan krijg je toch weer een ander contact met de buren.”

Ook een eitje meekippen? Neem contact op met MidWest.

DeWestkrant