Dingen die je nog wel kunt doen in West, ondanks corona

Schoolplein van basisschool De Waterkant in Oud-West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Gelukkig kunnen we nog naar buiten. Tenminste, als je gezond bent. Dus wie zich enigszins ziek voelt, hoest, keelpijn heeft, of zich grieperig voelt: blijf binnen. Voor het overige: dit kun je in West nog wèl doen.

Update: het overheidsbeleid is aangescherpt. De gemeente roept nu om zoveel mogelijk thuis te blijven om het besmettingsgevaar zo klein mogelijk te houden. “Ga alleen naar buiten voor een boodschap, even een frisse neus halen, maar vermijd drukke plekken zoals parken en pleinen. Gun elkaar de ruimte, ga niet in een groep (3 personen of meer) en houd 1,5 meter afstand”, aldus de gemeente.

Een praatje maken met de buren
Vanaf het balkon naar de buren twee balkons verderop, vanuit het open raam, of gewoon op straat. Als je maar afstand houdt kun je nieuwtjes uitwisselen. Houd de anderhalve meter sociale afstand van elkaar en houd het kort.

Tennissen
Het is druk op de gratis tennisbaantjes in West. Tennis is een prima sport om te doen in deze tijden van sociale afstand. Want je staat natuurlijk heel ver uit elkaar.

Individuele sporten
Individuele sporten als hardlopen en fietsen zijn uitstekend om te doen. Of pak de yogamat en ga buiten in het park zitten om je oefeningen te doen. Maar: sport niet in groepjes en hou 1,5 meter afstand.

Een wandeling maken of de hond uitlaten
Je kunt een wandeling maken door het park of door de buurt. Of een stuk lopen in rustiger gebieden zoals De Bretten en de Tuinen van West. Houd -we kunnen het niet genoeg zeggen- afstand tot voorbijgangers. Als je iemand tegenkomt, loop er met een grote boog omheen. Groeten kan altijd wel natuurlijk.

Winkelen
Veel lokale winkels zijn open, net als de Hema. Ga niet voor de ‘fun’ shoppen, maar doelgericht. Check de site van je favoriete shop of ze ook online verkopen. En als je gaat: was je handen voor je de deur uitgaat, en meteen bij thuiskomst.

Buitenspelen
Een veelgestelde vraag is of kinderen buiten mogen spelen. Het RIVM stelt van wel. Kinderen lijken minder vatbaar voor het coronavirus dan volwassenen. Toch adviseert het RIVM ouders toezicht te houden en kinderen te stimuleren afstand te bewaren van elkaar. Socializen aan de rand van de zandbak is weer niet aan te raden. Let op de aanbevolen sociale afstand van 1,5 meter. En verder: houd kinderen thuis die snot, koorts of hoest hebben.
Het RIVM zegt hierover: “Uit de gegevens die nu bekend zijn, lijken kinderen weinig bij te dragen aan de verspreiding van het coronavirus. Kinderen kunnen prima met anderen spelen als ze géén klachten hebben zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoest. Maar vermijd grote groepen.”

Naar de markt
Op de Ten Katemarkt is het een stuk minder druk geworden. Dat is op zich een zegen, want daardoor kun je je mede-Amsterdammers goed op afstand houden. Voor de kooplieden is het minder fijn, want het betekent minder omzet. Inmiddels mogen er alleen nog kramen staan met levensmiddelen.

Afval rapen
Via buurtfacebookgroepen roepen bewoners elkaar op om zwerfafval te rapen. Gaat prima, mits je natuurlijk de corona-beschermingsmaatregelen in acht neemt. Dus: ga in je eentje en neem een grijper en vuilniszak mee.

Eten afhalen of laten bezorgen
De Westkrant heeft een lijst gemaakt van café’s en restaurants die creatieve manieren hebben bedacht om ons toch te voorzien van al het fijne dat West op culinair gebied te bieden heeft. Je kunt jezelf melden om ook op die lijst te komen.

Nu je hier toch bent… willen we je iets vragen. Steeds meer mensen lezen De Westkrant en dat waarderen wij enorm. De Westkrant is gratis, maar journalistiek kost tijd, moeite en geld. Door jouw donatie kunnen wij ons werk blijven doen en iedere dag nieuws brengen uit Amsterdam-West.

Voor minimaal € 5,- kun je ons steunen, en dat is zo gebeurd.

Word supporter

 

DeWestkrant