Eindelijk weer bomen voor Frederik Hendrikstraat

De (nog) boomloze Frederik Hendrikstraat. (Foto Martine de Vente)
Hoogstins2024

De Frederik Hendrikstraat krijgt eindelijk nieuwe bomen. Sinds de kap van de oude bomen en de herinrichting in 2019 is de straat boomloos. Het leidde tot veel vragen van buurtbewoners, die graag weer groen in de straat willen hebben.

Maar het gaat nu echt gebeuren. Vanaf volgende week begint de herplant met iepen, schrijft het stadsdeel in een brief aan buurtbewoners. Voor de bomen is ruimte vrijgehouden tussen de parkeervakken. Bij de herinrichting heeft de Frederik Hendrikstraat onder meer een bredere stoep en breder fietspad gekregen.

Gevaar
De bomen die er tientallen jaren stonden, zijn begin vorig jaar gekapt omdat de wortels een gevaar opleverden voor de de gebruikers van het fietspad. De nieuwe bomen worden volgens de gemeente nu pas geplant omdat het begin van de winterperiode hiervoor het beste geschikt is. 

Laan
De gekozen iepensoort is een boom die goed bestand is tegen de iepenziekte, aldus de brief. “Het wordt een mooie grote boom met een brede kroon, waardoor de Frederik Hendrikstraat na verloop van jaren een echte laan wordt.”

Bloemen op Hugo de Grootplein
Ook is een begin gemaakt met nieuwe beplanting op de rotonde van het Hugo de Grootplein. Het groen hier was de afgelopen jaren verlept. Een buurtbewoner lanceerde via WestBegroot een initiatief om een nieuw bloemenperk aan te leggen en kreeg na een stemming onder bewoners 38.000 euro toegekend.