Extra toezichthouders delen 30 afvalboetes uit in winkelstraten

Toezichthouders bij een berg afval in Oud-West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Met hulp van extra toezichthouders zijn sinds december dertig boetes uitgedeeld in winkelstraten vanwege fout aangeboden afval. Zij hebben honderd keer afval aangetroffen. Dat meldt dagelijks bestuurder Ester Fabriek in een memo aan de stadsdeelcommissie West.

Verkeerd geplaatst afval is al jaren een doorn in het oog van veel bewoners en de politiek. Stadsdeel West kreeg om die reden de bijnaam Het Vieze Westen. Aangezien de handhaving vanuit de centrale stad tekort schoot, maakte het stadsdeel 70.000 euro vrij om tijdelijk zelf extra handhavers op pad te sturen. Dit op initiatief van D66, GroenLinks en VVD.

De twee toezichthouders begonnen in december, en worden bijgestaan door een boa (bijzonder opsporingsambtenaar) die boetes kan uitschrijven. Dat is tot nu toe dertig keer gebeurd, aldus Fabriek. Een aantal dossiers staat volgens haar nog open omdat de overtreder eerst moet worden gehoord. 

De extra toezichthouders zijn voornamelijk actief in winkel- en stadsstraten. “Zo hebben zij alle ondernemers op de Bos en Lommerweg gesproken en geïnformeerd hoe om te gaan met hun afvalstoffen.” Nu zijn de toezichthouders bezig met het benaderen van de ondernemers rond de Kinkerstraat, vooral in het gebied rondom De Hallen.

Na februari wil Fabriek bekijken of de extra toezichthouders mogelijk langduriger worden ingezet.

DeWestkrant