Fiesta Latina in Zeeheldenbuurt

Hoogstins2024

Mercado Uno in de Barentszstraat heeft alles in huis om je hart te verwarmen in deze tergende natte dagen: Argentijnse pasteitjes, ambachtelijke worsten en Mexicaanse kipsandwiches. Tel uit je winst!

In de Barentzstraat zaten al twee culinaire voltreffers: Wijncafé Worst en restaurant Marius. Sinds enkele maanden is daar nóg een brok verleiding bijgekomen. Ik heb het over een zaak die volgens de eigenaren drijft op ‘passie voor Latijns-Amerikaans streetfood’ en waarbij de focus ligt op de Argentijnse en Mexicaanse keuken. De naam? Mercado Uno! De zaak is opgericht door Daniel Kisjes en zijn vrouw Dalia. Daniel heeft meer dan tien jaar ervaring in de keuken. Hij is geboren in Argentinië en beheerst dé kooktechniek van zijn geboorteland: grillen. Voordat hij naar Nederland verkaste, heeft hij samen met zijn vrouw zowel in Spanje als Mexico in de horeca gewerkt. In Nederland zijn de twee bekend van hun foodtruck MILF (Man, I Love Fish) waarmee ze in 2016 de 24 Kitchen Foodtruck Award wonnen. In de zomer kun je de truck spotten op de ‘betere evenementen’.

Empanadas met chorizo
Alsof dat niet genoeg is, stampten ze ook nog even Mercado Uno uit de grond, een cateringbedrijf plus winkel. In de shop is een glansrol weggelegd voor de empanada zoals je die in Buenos Aires vindt. Natuurlijk verkopen ze de bekendste variant: een pasteitje met rundvlees, olijf, ui en lente-ui. Minder bekend is de empanada met spinazie, gorgonzola, mozzarella en pecannoten. Daarnaast zijn er ook pasteitjes met tonijn, kip, mozzarella, gegrilde groente of chorizo (3,70 per stuk). De chorizo is trouwens een geval apart: deze pittige worst komt uit eigen keuken en is gemaakt volgens een traditioneel Argentijns familierecept.

Tequila
Behalve pasteitjes verkopen ze ook nog sandwiches die elke calorie waard lijken te zijn. Vooral de Mexican Chicken Sandwich lijkt me er eentje om to die for. Kip gemarineerd in chipotle (gerookte jalopeñopeper), mesclun-blaadjes, zelfgemaakte guacamole en – oh ja – een rustiek broodje. Thuis een Coronaatje erbij, een tequila vooraf. Spotify op Latin House 2019 of Latin Soul Syndicate en gáán. Waar is het feestje? Hola! In jouw casa, dus.

https://www.facebook.com/mercadouno.nl/