Gedraagt de bierfietstoerist zich opeens netjes?

Bierfiets bij de brandweerkazerne aan de Marnixstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Wildplassen, kotsen, intimiderend gedrag. De klachten van buurtbewoners in West over bierfietsen zijn niet mals. Maar op pad gestuurde handhavers die bierfietsen onopvallend observeerden, hebben zulke excessen zelf niet gezien.

In delen van het centrum en Oost zijn groepsfietsen al verboden. West wil ook een verbod, maar kreeg eerder te horen dat burgemeester Femke Halsema -die over een verbod gaat- eerst beter onderbouwde rapportages over de hinder op haar bureau wil hebben.

Op jacht naar aanvullend bewijsmateriaal hebben handhavers ‘op discrete wijze’ ruim twintig bierfietsen gadegeslagen. Dit gebeurde op vijf weekenddagen in augustus en september, zo meldt stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki in een brief aan de stadsdeelcommissie. Maar de toezichthouders waren dus geen getuige van wildplassen, overgeven of intimiderend gedrag. 

Gedraagt de bierfietstoerist zich dan toch opeens netjes? Dat lijkt ook niet het geval, want de handhavers constateerden wel onveilig rijgedrag, luidruchtige berijders en overmatig drankgebruik. Drankvoorraad werd vanuit de supermarkt aangevuld. Bierfietsen werden geparkeerd in een plantsoen bij de Spaarndammerstraat, en dat mag niet.

De vraag is nu of burgemeester Halsema de uitkomst van de rapportages wel ernstig genoeg vindt om de bierfiets uit West te verbannen. Het stadsdeel wacht haar besluit af.