Geld voor metro vanuit West direct naar Centraal Station

De metro op Sloterdijk. In de toekomst kunnen reizigers wellicht rechtstreeks door naar het CS. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De metro in West kan in de toekomst mogelijk direct doorrijden naar het Centraal Station. Vanuit de regio is geld toegezegd voor het doortrekken van de metrolijn tussen station Sloterdijk, de huidige eindhalte Isolatorweg en het CS. 

Zeven partijen hebben een akkoord bereikt over een bijdrage van ruim een miljard euro voor twee nieuwe metrolijnen: het doortrekken van de Noord/Zuidlijn richting Schiphol en Hoofddorp én het sluiten van de Ringlijn tussen de Sloterdijk/Isolatorweg en het CS.

Het geld komt van de gemeente Amsterdam, de Vervoerregio, gemeente Haarlemmermeer, Provincie Noord-Holland, KLM, NS en Schiphol. Om de projecten daadwerkelijk uit te voeren, is ook veel geld nodig van de rijksoverheid dat nog niet is toegezegd.

Het doortrekken van de Noord/Zuidlijn en het sluiten van de Ringlijn zorgen voor grote voordelen op het gebied van bereikbaarheid, woningbouw en het verdienvermogen van Nederland, zo stellen de partijen.

Omdat reizigers meer de metro zullen nemen, komt er spoorcapaciteit in de Schipholtunnel vrij waardoor er meer en snellere (internationale) treinen kunnen rijden. Verder komt er een nieuwe intercityverbinding tussen Schiphol, Sloterdijk, Zaandam en Alkmaar. 

De uitbreiding van het metropakket maakt het volgens de partijen mogelijk om ruim 92.000 nieuwe woningen te bouwen en aan te sluiten op openbaar vervoer. 

DeWestkrant