Iedereen kan helpen om geweld tegen vrouwen te voorkomen – Column Fenna Ulichki, voorzitter stadsdeel West

  Alles in het leven draait om aandacht. Aandacht voor jezelf en de ander. Of het nu een vriendelijke knik is, een boodschap voor de buren of de ander steunen als die het moeilijk heeft. En dat kan soms diep zitten. Zoals rond huiselijk geweld. Voor slachtoffers is het vaak een taboe om daarover te praten. Uit schaamte of verdriet. Dat komt terug in de expositie Voltooid Herstelde Tijd, die vanaf maandag 28 november te zien is op het Mercatorplein. Een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

  In beeld en tekst wordt zichtbaar wat geweld betekent. Zichtbaar is ook dat slachtoffers er niet alleen voor staan. Er is hulp. Hard nodig ook. Want er is nog steeds sprake van geweld tegen vrouwen. Wereldwijd, in Nederland en ook in West. Iedereen kan helpen om dit geweld te voorkomen. Daar is durf, lef, aandacht voor elkaar en de ander helpen voor nodig. Doe het. Trek aan de bel. Ook als bij u het vermoeden bestaat van iemand uit uw omgeving die er mee te maken heeft. Of heeft u zelf hulp nodig? U kunt altijd terecht bij Veilig Thuis. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 2000 of de chat op veiligthuis.nl. Dit kan ook anoniem. Bel bij direct gevaar altijd 112!

  Moedige en krachtige vrouwen
  Aandacht voor vrouwenrechten blijft nodig. Een onderwerp dat van oudsher leeft in West. Een onderwerp waar we ons samen met anderen erg voor inzetten. Niet alleen tijdens Orange the World, maar het hele jaar door. Het gaat om rechten van de vrouw en daarmee rechten van de mens. De basis van ons bestaan. Daarvoor opkomen, vraagt om moed en kracht. Alles begint met aandacht hebben voor elkaar. 

  Ik merkte dat afgelopen week weer tijdens het Women of West Festival in ons stadsdeel. Wat een moedige en krachtige vrouwen! Vaak komen ze van ver en met vallen en opstaan verwerven ze een positie. Hoe? Door elkaar te helpen en aan de bel te trekken. Met aandacht voor elkaar. Iets wat de expositie op het Mercatorplein ook uitstraalt. Deze is nog tot en met 10 december te zien. Kom vooral kijken.  Het is indrukwekkend en kan net dat stapje zijn om voor u zelf of een ander het verschil te maken.

  Meer informatie
  Tijdens Orange the World zijn er meer activiteiten in stadsdeel West. Zie ook: https://www.amsterdam.nl/stadsdelen/west/nieuws/voltooidhersteldetijd/.

  DeWestkrant