‘Ik ademde De Baarsjes vanaf dag 1’

De feestelijke presentatie van het magazine 100 Jaar De Baarsjes in MidWest. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De Baarsjes bestaan honderd jaar en dat wordt nu ook gevierd met een speciaal magazine. Met veel historie en zwart-witfoto’s, maar ook verhalen over hoe een ‘drugswalhalla’ veranderde in een ‘hipsterparadijs’. En over hoe fijn het is om in De Baarsjes te wonen, uiteraard.

Het magazine is gemaakt door het Historisch Archief De Baarsjes in samenwerking met twee curatoren: oud-stadsdeelwethouder Marie-Louise Boel en woordkunstenaar Luan Buleshkaj, geboren en getogen in De Baarsjes. Het tijdschrift bevat verhalen en foto’s over Plan West -de oorspronkelijke naam- vroeger en artikelen over recente ontwikkelingen zoals de ‘transformatie van ruig drugsdealwalhalla naar eentonig hipsterparadijs’, zoals  buurtbewoner Rupert Parker Brady schrijft. 

Slecht onderhoud en lege winkels
“Er was veel mis in de buurt”, schrijft Boel in haar voorwoord over 1990, het jaar waarin ze stadsdeelwethouder werd. Het onderhoud van de woningen was slecht en er was drugsoverlast en winkels stonden leeg. Terugkijkend is ze tevreden over wat ze heeft kunnen doen om de buurt te verbeteren. 

Buurt stond altijd klaar
“Ik ademde De Baarsjes vanaf dag 1”, schrijft Luan Buleshkaj, die werd geboren in de Curaçaostraat. Hij herinnert zich hoe de buurt altijd klaar stond voor hem en zijn moeder. “Samen fietsen door het Rembrandtpark, elke woensdagavond eten bij onze Colombiaanse buren of boodschappen doen aan de Postjesweg. In mijn buurt leerde ik alles over de wereld.” Hij spreekt onder meer met oud-profvoetballer Dries Boussatta, die elke dag te vinden was op het Balboaplein. Het plein waar ook grootheden Frank Rijkaard en Ruud Gullit leerden voetballen.

Kinderen met rijke ouders
De Baarsjes groeide uit van achterstandswijk tot een van de meest gewilde buurten van de stad, schrijft journalist en buurtbewoner Sarah Luijters. Maar dat heeft een keerzijde. “De diversiteit die tekenend was voor de buurt, verdwijnt als sneeuw voor de zon. En wie in de buurt is geboren en getogen kan hier hoogstwaarschijnlijk geen woning meer vinden, dat is alleen nog weggelegd voor kinderen met rijke ouders die een appartementje in Amsterdam vooral zien als een lucratief investeringsobject.”

Melkboer sprak Fries
Auteur Willem van Toorn schrijft uitgebreid over zijn jeugd. Hij werd in 1935 geboren op de Postjesweg als zoon van een kleermaker uit de Betuwe. Eigenlijk was Plan West toen al een immigrantenbuurt, volgens Van Toorn. “Al kwamen de immigranten niet uit Turkije of Noord-Afrika maar uit Nederlandse provincies. De melkboer tegenover ons sprak Fries met zijn vrouw en sommige klanten; horlogemaker en opticien Van Ewijk en zijn vrouw spraken hetzelfde Betuwse dialect als mijn ouders…”

Wandelroutes
Het magazine bevat QR-codes voor het downloaden van wandelroutes, met als thema’s onder meer architectuur, het verzet in 1940-1945,  De Baarsjes door de ogen van Willem van Toorn en de Jan Eef en omgeving. Eerder was er op het Mercatorplein een foto-expositie met verhalen onder de titel 100 jaar De Baarsjes – Feestzaal voor de arbeiders.

Het buurtmagazine van Historisch Archief De Baarsjes  is in verschillende winkels te koop voor 4,95 euro. 

Expositie 100 jaar De Baarsjes op het Mercatorplein. (Foto Richard Mooyman)
DeWestkrant