Jeugdcultuur en rockhelden van toen in Van Eesteren Museum 

B.B. King en Mick Jagger. (Foto's Gijsbert Hanekroot)
Hoogstins2024

In het Van Eesteren Museum is tot en met 14 november 2021 een tentoonstelling te zien over de opkomst van jeugdcultuur en rockhelden in de jaren 50, 60 en 70 met foto’s van Gijsbert Hanekroot. Voor de expositie is op het dak met steigeronderdelen een extra verdieping gebouwd met de sfeer van een poppodium.

In We built this city on Rock and Roll worden foto’s getoond van rocksterren en popiconen als Mick Jagger, Tina Turner, Bob Marley, Nina Hagen, Debbie Harry, Frank Zappa en David Bowie. De tentoonstelling vertelt over de opkomst van jeugdcultuur en de centrale rol die muziek daarin speelt. 

Vrijheid
Op zoek naar meer vrijheid en een eigen identiteit gingen de jongeren van toen los op de nieuwe muziek uit Engeland en Amerika: rock-’n-roll en beatmuziek. Van hun zakgeld kochten ze plaatjes, kleding en accessoires om er net zo uit te zien als hun idolen. 

Vette kuiven
“Het is de tijd van suikerspinnen, vette kuiven en vlotte spijkerbroeken, en van franjes en lang haar”, aldus het museum. “En van beatmuziek, jazz en heftige gitaarsounds. Nozems, pleiners, provo’s en hippies; elk met hun eigen stijl van kleden en vervoer. Jeugdcultuur is geboren en muziek speelt daarin een belangrijke en verbindende rol.”

Platenhoezen
Het is de eerste keer dat een groot overzicht van popfoto’s van Hanekroot in Nederland te zien is. Zijn foto’s verschenen onder meer op platenhoezen en tijdschriftcovers en in kranten en muziekbladen als OOR. In het museum zijn behalve foto’s ook platenhoezen, brommers, jeugdtijdschriften en andere objecten uit die tijd te vinden. 

Tentoonstelling We built this city on Rock and Roll
Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam
Elke do t/m zo, 12.00 – 17.00 uur
Kosten: € 4,00 / € 2,50 (CJP) / gratis (Stadspas & kinderen t/m 12 jaar)
Tickets alleen online verkrijgbaar via de website www.vaneesterenmuseum.nl.