Kinderen vluchtelingen op 3 scholen

Voordeur De Springplank, een van de drie scholen die vluchtelingenkinderen opvangt. (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Drie basisscholen in West krijgen vanaf donderdag per school ongeveer vijftien leerlingen uit de noodopvang voor vluchtelingen in de Marnixstraat en de Schipluidenlaan. Het gaat om De Roos in De Baarsjes, De Springplank in Bos en Lommer en de Wereldschool in Westerpark.

Deze scholen hebben al zogenaamde nieuwkomersklassen, speciaal voor leerlingen die geen Nederlands spreken. “We zijn er dus voldoende op toegerust. De materialen en de kennis zijn er al”, zegt directeur Mark Veenstra van De Roos.

Toch was het voor De Roos en de andere scholen behoorlijk aanpoten om klaar te zijn voor de komst van de nieuwe leerlingen. De school hoorde twee weken voor de Kerstvakantie dat de leerlingen kwamen. Dus Veenstra moest op de valreep nog meubels bestellen en een lokaal inrichten. “Het lastigste was een leerkracht te vinden die op zo’n korte termijn kon beginnen.”

Hoe lang de leerlingen op de scholen blijven, is ongewis. De vluchtelingen in de noodopvang hebben nog geen status. Op termijn moeten ze naar de centrale opvanglocatie in Ter Apel.

De scholen werken nauw samen met de Ouder en Kindcentra in West. Veenstra: “We vangen uiteraard de signalen op als kinderen eventueel getraumatiseerd zijn. Maar school moet voor deze kinderen ook gewoon school blijven.”