Klopjacht(je) op dak aan de Haarlemmerweg

Politie op Patricia's dakterras.
Hoogstins2024

Vanochtend werd Patricia op een wel heel bijzondere manier uit haar bed gehaald: door de politie.

Westerpark, Haarlemmerweg (4 hoog), 23 november 7.30 uur. Suf hoofd, televisie aan: Goedemorgen Nederland over de ‘corona-rellen’ in het land. Gestommel op het dak, fel licht. Ik kijk door het dakraam: politie. Blijkbaar zijn ze via de stellages aan de voor- of achterkant op de vierde etage geklommen. Een van de drie voert het woord. Ze willen nog hoger. Of ze via ons huis het dak op mogen. Maar natuurlijk! Ze komen binnen. Ik ben klaarwakker: ik zit in een soort Flikken Amsterdam. Wat is er aan de hand?

Taghi?
“We kunnen inhoudelijk niets zeggen, maar we moeten iemand aanhouden.” Ik grijns en zeg: “Taghi?” Stilte. “Kunt u ons de weg naar het dak wijzen?” Ik ga hen voor en wil het dakraam openmaken. “Stop, u blijft hier. Wij gaan het dak op.” Inmiddels staan de overburen voor de ramen. Ook zij zijn benieuwd naar de actie op het dak. Een half uur later komt een van de politiemannen van het dak af. Blijkbaar is hij gealarmeerd door een andere collega. Via ons huis loopt hij via de trap naar de straat.

Gesloten als een mossel
Kort daarna volgen zijn twee collega’s. Is de boef gepakt? “Ja, mevrouw.” Maar hoe, wat, waar? Eentje mompelt iets over ‘een ander dak’. By the way,waarvan werd hij verdacht? Een vermogensdelict, diefstal of inbraak? “We mogen niets zeggen. Maar er is niets ernstigs gebeurd, er zijn geen gewonden gevallen.” Die gasten zijn zo gesloten als een mossel. Nog één ding proberen. Hoe is de schurk boven gekomen? Via de stellages, zeker? “Dat kunnen we niet zeggen.” (Het wordt eentonig). Ik probeer ze uit de tent te lokken: “Vorige week stond mijn buurvrouw oog in oog met een man die wilde inbreken. Ze trof hem aan in haar achtertuin. Door die stellages kunnen mensen minder goed zien wat je uitvreet. Bovendien zijn het net klimrekken.” Wéér geen sjoege. “Bedankt voor uw gastvrijheid. Als u nog vragen heeft.” En wég zijn ze.

Compliment voor de buurt
Snel maar de meldingen checken, op p2000-online.net. Niets, niente, noppes. Contact opnemen met de woordvoerder dan maar:  “Het was een aanhouding buiten heterdaad in een lopend onderzoek. Welk onderzoek kunnen we niet zeggen. De politiemannen willen de buurt bedanken voor de hulp bij de aanhouding.” Ik krijg ook een bedankje omdat ze het dakterras op mochten. Nogal logisch, lijkt me! Maar toch aardig. Best creepy gedoe,  trouwens. Wat voor vluchtgevaarlijke griezel zat hier in godsnaam ergens in de buurt verstopt? Doe mij maar een dubbele shot espresso.