Hier haal je de Indische snack martabak

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

In Indonesië vind je martabak op elke hoek van de straat. In Nederland moet je er wat meer moeite voor doen. Patricia wijst je de weg naar deze snack.

Ook toen hij ver over de tachtig was, kon mijn oom Herbert zich nog oprecht verwonderen. Vier jaar voordat hij overleed, gingen we samen naar de Tong Tong Fair in Den Haag. Op dit Indische festival was hij niet weg te slaan bij de kraam van Waroeng I. Djaja. Zoals ieder jaar stond daar weer een kok te ‘jongleren’ met het deeg voor de martabak. In de ogen van mijn oom was het pure tovenarij. Een brede grijns, zijn handen in klaphouding. Als oom enthousiast was, spatte dat ervan af. Dat had iets liefs, bijna kinderlijks, waardoor sommigen hem niet altijd serieus namen. Dat laatste was een grote fout: ondanks zijn tere uiterlijk wist hij precies wat hij wilde en had hij een stalen wil.

De Indomama
Martabak is een snack die je in Indonesië op elke hoek van de straat vindt. De gevulde pannenkoek is er zowel in een zoete als hartige versie. Mijn oom was vooral dol op martabak telor, de hartige variant met een vulling van gekruid gehakt, eieren en groenten. Je kunt martabak telor zelf maken, bijvoorbeeld met het recept van De Indomama. Haar recept van martabak manis vind je hier. Maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijker kan?

Toko’s in West
In West is de snack op verschillende plekken te koop. Zo kun je bij Toko Makassar in Nieuw-West martabak met kip krijgen. Bij Solo Asli aan de Bos en Lommerweg ligt er geregeld martabak met gehakt in de vitrine. Voor een zoete versie met pinda’s, hagelslag en sesam is Kedai Jalan-Jalan in de Jan van Galenstraat je adres.

JWO in de Jordaan
Buiten ons stadsdeel, op kruipafstand van Westerpark, zit JWO Lekkernijen. Deze delicatessenzaak met formidabele broodjes zit in de Jordaan en heeft onlangs een tweede vestiging geopend: JWO Indonesisch in de Willemstraat. In deze zaak of anders bij de ‘gewone’ JWO gaat ook martabak telor over de toonbank, compleet met friszure komkommer erbij (atjar ketimoen). De laatste tijd blijf ik hun martabak maar inslaan, want: o zo verfijnd gekruid en niet vet.

Martabakker
Bij de meeste zaken is martabak een van de vele snacks, maar er is ook een Haagse zaak die volledig op martabak drijft: Martabakker. Al hun martabak is zoet: van de versie met oreo-kruimels, pinda’s en gecondenseerde melk tot de variant met speculaaspasta en schuddebuikjes van speculaas. Oké, er is er ook eentje met geraspte kaas, maar de ‘cheesy’ bevat ook chocolade, pinda’s en gecondenseerde melk. De snack kan ook in Amsterdam worden bezorgd.