Na vier inbraken begint Kringloop Muna uit nood inzamelingsactie voor zichzelf

Koffie, appeltaart en tweedehands spullen: de balie van Kringloop Muna. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Voor de vierde keer is afgelopen weekend ingebroken bij Kringloop Muna in Slotervaart. En dat in acht maanden tijd. De buit is meestal gering, maar de schade groot. “Het is heel vervelend”, zegt Angelique Koelewijn van Muna. Noodgedwongen is de kringloop een inzamelingsactie begonnen om de kosten te dekken. “We laten ons niet uit het veld slaan.” 

Muna opende vorig jaar juni in broedplaats LolaLuid aan de Derkinderenstraat. Het is een initiatief van vier vrouwen uit (Nieuw)-West. Met Muna willen ze spullen een tweede kans geven en met kleine prijsjes armoede in de buurt tegengaan. Ook is er een koffie- en theehoek, met plek voor ontmoetingen en activiteiten.

Kleine prijsjes
Buurtbewoners weten Muna te vinden, zo blijkt deze donderdagmiddag. Ze snuffelen rond in de rekken of drinken een kop koffie. Met enige schroom is de kringloop een inzamelingsactie begonnen om de schade te herstellen en de beveiliging te verbeteren. Het gaat om 1400 euro alleen al voor de laatste inbraak. “Dat is veel geld voor ons”, zegt Koelewijn. “Dit is een kringloop voor de buurt met kleine prijsjes.” 

Beveiligingssysteem gestolen
Na eerdere inbraken was Muna al bezig met extra maatregelen. “Een nieuw beveiligingssysteem lag klaar om te worden geïnstalleerd. Maar dat hebben ze ook meegenomen.” Bij de meeste inbraken lijkt het om geld te gaan, zegt Koelewijn. Het kassasysteem is een keer meegenomen. “We denken er nu over na om pin only te worden. Maar eigenlijk willen we klanten graag de mogelijkheid blijven bieden om contant te betalen.” 

Positieve reacties
Voor alle duidelijkheid: bij Muna valt niets van waarde te halen, zegt Koelewijn. En de daders? Bij de eerste inbraak zijn volgens haar vooral zaken vernield. Een andere keer kon een inbreker direct door de politie worden aangehouden. Hoe dan ook, de vrouwen van Muna blijven optimistisch. “We krijgen veel positieve reacties. De mensen zijn blij met de kringloop en wij ook.” 

Foto Richard Mooyman
Foto Richard Mooyman
DeWestkrant