Nieuwe brug De Clercqstraat (1927)

Foto Stadsarchief Amsterdam
Hoogstins2024

De bouw van een brug in de De Clercqstraat in Oud-West. Het is 1927. Over de Da Costagracht en over Bilderdijkgracht worden dat jaar bruggen gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, ontworpen door Piet Kramer. Helemaal nieuw waren ze niet. Het gaat om de verbreding van bruggen uit 1895 (Da Costagracht) en 1903 (Bilderdijkgracht).

Trams, vrachtwagens en auto’s denderden er bijna een eeuw lang overheen. Dat eiste zijn tol. Brug 108 over de Da Costagracht -de brug kreeg nooit een naam- moest in 2017 worden afgesloten voor een noodreparatie. Momenteel wordt de brug verder vernieuwd, met behoud van monumentale onderdelen. Makkelijk gaat het niet, de werkzaamheden zijn onlangs tijdelijk stilgelegd vanwege tegenvallers.

Brug 135 over de Bilderdijkgracht is ook hoognodig aan renovatie toe en wordt de komende jaren vernieuwd in het kader van het project Oranje Loper. Deze brug 135 kreeg in 2017 alsnog een naam: Ritsaert ten Catebrug, vernoemd naar de theaterpionier en kunstenaar uit de buurt.

De vraag is welke brug we zien op deze foto uit 1927. Stadsarchief Amsterdam meldt dat het gaat om de brug 108 over de Da Costagracht, maar wij hebben daar zo onze twijfels over. Op de achtergrond zijn bouwblokken te zien die passen bij de Bilderdijkgracht. Dan zou het dus gaan om brug 135, de Ritsaert ten Catebrug. 

Wordt het trouwens niet tijd om ook brug 108 een naam te geven? 

DeWestkrant