Ook kinderen boffen met Café Kosmos in Westerpark

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Café Kosmos is nieuw aan de De Wittenkade. Je kunt er tosti’s, sashimi van watermeloen én kinderijsjes met Kosmossprinkels laten aanrukken.

Inmiddels woon ik al zolang in Westerpark dat ik me nog de tapasbar herinner die ooit op nummer 190 van De Wittenkade zat. Bestelde je daar het tapasmenu, dan kon je met gemak een compleet weeshuis voeden. Een van de opvolgers was Rooster, een café waar het mega makkelijk was om je thuis te voelen: vriendelijk personeel, een kaart zonder fratsen, ontspannen vibes.

Jaren 80-honk
Zoals we eerder schreven, is Rooster op 7 juni vervangen door Café Kosmos. Natascha van Stek en Emiel Oudheusden, die eerder onder meer bij Cafe Schinkelhaven in Zuid werkten, kozen deze locatie voor hun eerste eigen bedrijf: “Een nieuw eigentijds buurtcafé.” Nog altijd is het terras er mijn favoriete plek. Zicht op het water, zonnetje erbij – niets meer aan doen. Binnen is het er nog steeds knus. Er scharrelt een kat rond, ’s avonds gaan de kaarsen aan. Door de bolle lampen, vaasjes met droogbloemen en muziek – Abba, Robert Palmer – is het een heus jaren 80-honk.

Alladin’s Notenhoek
Kosmos’ menu wisselt om de zes weken en er wordt gewerkt met ‘goede, eerlijke seizoensproducten’. Dat ze graag lokaal inslaan, zie je onder meer aan het bar food op de kaart. Zo kun je borrelen met gezouten amandelen (4 euro) of de elite haver mix van
Alladin’s Notenhoek in de Jan Evertsenstraat. Zijn noten je te simpel, kies dan voor nachos met cheddar, jalapeños, zwarte olijven, rode ui, crème fraîche, guacamole en tomatensalsa.

Watermeloen-sashimi
Ook bij de andere gerechten gaat het van eenvoudig naar best avontuurlijk. Zo varieert het lunchmenu van een tosti met ham, kaas en tomaat tot zuurdesembrood met gerookte zalm, wasabi-emulsie en Koreaanse komkommersalade. Je kunt er dineren met een dagsoep, runderburger (16,25 euro) en chocoladetruffels. Voor meer spanning tip ik een driegangenmenu van watermeloen-sashimi met feta en basilicumcrème, ribeye met groene asperges en chermoula (Arabische marinade) en een aardbeien-blondie met witte chocolademousse en mintgel.

Bakje snoepgroenten

De eigenaren, die een zoontje van vier hebben, hebben ook aan kinderen gedacht. Ze kunnen snoepen met een bakje fruit of snoepgroenten, nadat ze hebben geluncht met een boterham jam of pindakaas. Kroketten en friet zijn ook van de partij. Voor ’s avonds kunnen hun ouders een mini-pizza margherita (6,50 euro) of spaghetti met vegan tomatensaus voor hen laten aanrukken. Voor toe: een kinderijsje van vanille-ijs, slagroom en Kosmossprinkels. Voor in de zaak hebben kinderen een eigen speelhoek en met één stap over de drempel hebben ze ook nog eens een eigen speeltuin. Wat nou geen speelruimte voor kinderen? Bij ons in West is dat er volop!