Opnieuw coffeeshop beschoten

Coffeeshop Yin Yang Spaarndammerbuurt beschoten
Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Een coffeeshop in de Spaarndammerbuurt is afgelopen nacht rond 4 uur beschoten door een onbekende. In het raam bleven vijf kogelgaten achter. Coffeeshop Yin Yang in de Knollendammerstraat is voorlopig door de politie gesloten.

Een buurtbewoner werd afgelopen nacht wakker van de schoten. Ook hoorde hij een scooter wegrijden. Volgens hem zijn er verder nooit problemen rond Yin Yang. ’’Het is gewoon een buurtcoffeeshop.’’ Een middenstander uit de buurt reageert verbaasd op het schietincident. Ook volgens hem is het altijd rustig rond Yin Yang. De politie is op zoek naar getuigen van de beschieting.

Het afgelopen jaar is een fors aantal coffeeshops ’s nachts beschoten, ook in West. De laatste maanden was het rustig. Burgemeester Van der Laan reageerde eerder steeds met een sluiting voor onbepaalde tijd in verband met de openbare orde en veiligheid. Maar dat kwam ook op kritiek te staan. Criminele ondernemers zouden zo in de kaart worden gespeeld om concurrenten uit te schakelen.

Het beleid is inmiddels dat een coffeeshop na een schietpartij niet langer dan een week dicht hoeft te blijven, mits de eigenaar meewerkt aan het onderzoek. Het restaurant Mossel&Gin in het Westerpark werd in maart nog getroffen door kogels. De nog onopgehelderde schietpartij leverde een sluiting op van twee weken. De restauranteigenaren hadden grote moeite om het hoofd boven water te houden. Vaste klanten kwamen na de heropening massaal eten.

DeWestkrant