Optimisme over doorstart MC Theater

Hoogstins2024

Het failliete MC Theater kan mogelijk een doorstart maken. Voorzitter Gerolf Bouwmeester van stadsdeel West verwacht een akkoord met de Westergasfabriek BV over een nieuwe huurder voor het theatergebouw.

Onlangs presenteerden 23 culturele instellingen een gezamenlijk plan om het MC Theater in Zuiveringshal Oost voort te zetten. De gemeente Amsterdam heeft volgens Bouwmeester tot 6 december het recht om een nieuwe huurder voor te dragen. ’’Alle signalen wijzen erop dat de gemeente en de Westergasfabriek er uitkomen.’’

VVD en D66 in West waren dinsdagavond van plan om een motie over het MC Theater in te dienen. Beide partijen vreesden dat de 23 culturele instellingen te weinig tijd hebben om hun plannen uit te werken. De motie moest wethouder Kajsa Ollongren (kunst en cultuur) ertoe aansporen om de instellingen meer tijd te geven.

Na de geruststellende woorden van stadsdeelvoorzitter Bouwmeester trokken VVD en D66 de motie in. Hij benadrukte dat het ’urban karakter’ van het MC Theater moet blijven.

De stichting MC, exploitant van het MC Theater, werd eind september failliet verklaard. De gemeentelijke subsidie van 2,5 miljoen euro om het theater op eigen benen te laten staan, bleek helemaal op. Ook was een forse huurschuld ontstaan en konden de salarissen niet meer worden betaald. Theater- en muziekvoorstellingen werden gecanceld of verplaatst, de curator bekijkt nu of bepaalde voorstellingen toch door kunnen gaan.

DeWestkrant