Parkeren in de Kolenkit – Column Ester Fabriek, dagelijks bestuurder stadsdeel West

Het leven in de stad wordt duurder. Dus elke kans om de rekeningen van bewoners iets te verlagen neem ik graag aan. Bij de bespreking van de parkeertarieven zagen we dat er in de Kolenkit iets vreemds aan de hand is. De parkeervergunningen voor de bewoners hadden het hoge tarief van binnen de Ring. Maar voor bezoekers was het uurtarief juist laag. Niet gek dus dat de buurt vaak helemaal vol geparkeerd stond. Bewoners betaalden ondertussen veel, maar konden ’s avonds nauwelijks hun auto kwijt. Dit moest anders.

Samen met de steun en kritische blik van de stadsdeelcommissie hebben we voorstellen gemaakt om dit te veranderen. Een lager tarief voor de bewonersvergunningen. Zodat ze betaalbaar kunnen parkeren. Voor bezoekers wordt het juist duurder, en ze moeten ook tot 21.00 uur gaan betalen. Zodat de straten niet vol staan met auto’s uit andere wijken. Een bekende wens uit de buurt. Wethouder Melanie van der Horst heeft onze voorstellen overgenomen en naar de gemeenteraad gestuurd. We hopen daar ook op hun steun. 

Is bezoek aan huis dan de dupe? Nee. Als jouw gasten met de auto komen, kunnen zij 65% korting krijgen op het uurtarief. Vraag daarvoor de bezoekersvergunning aan via de website van de gemeente. De bezoekersvergunning is gratis en voor iedereen. Alleen is die regeling niet bij iedereen bekend. En ook ingewikkeld om te gebruiken. Een deel van de bewoners in de Kolenkit zal de regeling hierom niet gebruiken. Ook dat kan anders. Daarom willen we een inclusieve campagne om de bekendheid van de regeling te vergroten. Zo’n korting laten liggen is immers zonde. Het zijn weliswaar kleine besparingen, maar alle kleine beetjes helpen in deze dure tijden. 

DeWestkrant